Pepparkakor till Jul

Tittar man ut så kan man inte tro att det är 10 december idag, efter denna storm och mängder med regn och åska inatt. Julkalendrarna däremot i köket berättar att det snart är jul. Barnenens iver och väntan på jul ökar dag för dag.

Idag gjorde jag nåt som jag inte har hunnit med på flera år – laga pepparkasdegen.

Smeten skall lagas några dagar före den skall bakas ut. Sedan är det iver och stoj i köket när det skall tryckas ut former av olika slag. Ni kan gissa att det blir en hel del små pepparkakor då formerna är ca 3 x 3 cm och mindre. Det är gummor, gubbar, grisar, granar, hjärtan, stjärnor och mycket mer. Sedan hör det till saken att bränna minst 2 plåta med en massa pepparkakor på 😉 och höra mig välja några välvalda ord som inte finns i akademiksa ordlistan.

Hurdan pepparkaksdeg gör ni? Här ser ni iallafall den som har bakats på gården så länge jag minns.

 

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.

4 reaktioner till “Pepparkakor till Jul”

  1. Här har pepparkakor redan bakats 🙂 Och eftersom Mats frivilligt ställde sej vid ugnen och vaktade den som en hök så blev det inga brända 🙂 Så, ett råd till alla pepparkaksbagare, parkera sambon/särbon/mannen/kvinnan/syster/moster/farbror … NÅGON vid ugnen, frivilligt eller ofrivilligt 😉 Lite roligt är att vissa “heliga” recept vandrar vidare från generation till generation, så gör det också här. Men det finns också dom som är lite småhemliga med sina pepparkaksrecept… 🙂

  2. Nej, nej – jag ser gärna att en del pepparkakor blir litet brända för då får jag dem … :-).

  3. Ett som stack mej i ögat är “margarin” men kanske du har använt smör,, själv har jag ett gammalt pepparkaks-recept som jag alla år bakar efter, men där ska vara smör … margarinet är bannlyst i mitt hushåll. Men man har rätt att göra som man vill… GOD JUL önskar en bondmora som gör allt själv så långt det är möjligt.

  4. Borde väl pröva och byta ut margarinet mot smör och smaka på skillnaden. Men här i Ekenästrakten får man nog börja och laga eget smör, för det hittar man nog inte i butiken.

Kommentarer är stängda.