Svartvitt.

Kanske gjorde jag mig idag skyldig till ett helgerån då jag plöjde och förvandlade åkern från vit till svart. Alla i omgivningen har ju längtat efter snö och kyla istället för det gråa trista väder vi haft under en alltför lång tid. Och när vi så äntligen begåvas med ett vitt snötäcke så går jag och plöjer in det och förpassar oss åter till mörkret.
Till mitt försvar kan jag inte nämna annat än att plöjningsförhållandena var ypperliga……marken ofrusen under ca 5cm snö…..lätt att se var man plöjer när kontrasterna är tydliga…..däcken och traktorn höll sig fri från ytterligare smuts så jag förorsakade heller ingen nedsmutsning av den allmänna landsvägen……ja å så förståss är det ju så att varje hektar som jag lyckas plöja i höst är borta från vårens sysslor. Sen tror jag inte heller att mörkereffekten blir så bestående för i kväll har det åter börjat snöa så kanske har mitt dåd gömts till i morgon 🙂

Svartvit åker

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Svartvitt.”

  1. mmmmm……..kontrastrik i allafall.
    Lätt snöfall inatt har nu gjort åkern mera grå än svart. Fortfarande varmt så jag vänder väl en ruta till idag. Lovas lite kallare till natten så det får bli en ruta som jag hinner få klar idag för det vill frysa till så hårt i spåren.

Kommentarer är stängda.