Nya stålleprov

Normalt, och som i år, så planerar jag att lammningen skall infalla i Mars – April. Men nu skall jag även pröva och se vad det kan bli av en senare lammning. Jag har 5 tackor “sparade”, sådana som jag inte låtit gå med bagge ännu. Riktigt bara för att se vad som händer, hur det kommer att gå, tänkte jag sätta baggen bland dem nu, så att de lammar någon gång i Juni. Då borde det vara varmt utomhus, så de får lamma på bete. Dock inte ett stort 30ha bete, utan ett mindre bete någonstans på holmen, i närheten av huset så man lätt kan hålla koll på dem och med den möjligheten att de får gå in om de vill.

Frågorna som ligger till grund för detta experiment är inte bara en och två. Är lammningen lättare? Hur kommer tackorna att må? I vilken kondition kommer de att vara? Kommer de att föredra att lamma inomhus eller utomhus? Kommer lammen att växa bättre när de från första stund får springa och leka utomhus? Kommer lammen att växa bättre när det inte blir en omställning från vinterfoder till sommargräs? Kommer gräset att vara för kraftigt för lammen? Eller går det bra när de får börja äta något strå i taget? När man nu släpper halvvuxna lamm på bete får de lätt lös mage om de äter för mycket kraftigt gräs på en gång, kanske man skulle slippa det då?

……………

Stålleprov!

Ja, det är möjligt. Men jag skall prova i alla fall, hur skall jag annars få veta om allt man läser stämmer?

Jag har valt ut 5 tackor. Antalet 5 för att jag inte har rum för alla tackor jag vill ha lamm ifrån att lamma innomhus på en gång som jag brukar. 5 tackor kan jag ha i liten hage nära husknuten. 5 tackor får ändå inte så många lamm att jag inte skulle ha foder åt dem nästa vinter ifall de behöver längre tid på sej att växa, kanske de skulle vara slaktmogna till påsk? Dessa 5 tackor är alla i olika åldrar så att jag kan få ett någorlunda “brett” svar på mina frågor. Äldre tackor brukar vara mer om sej och kring sej med sina lamm, medan yngre tackor kan vara sådana som tänker mest på sej själv och kan gå iväg när de tänkt äta och struntar blankt i om lammen hinner med eller inte.

Fårägare där ute, när anser ni bästa lammningstiden är? Och finns det någon läsare som prövat höstlammning?

2011 – års misstag och stålleprov är noterade och glömda. 2012 – års planering av stålleprov är i full gång, om de blir till succéer eller misstag återstår att se 😉

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Nya stålleprov”

  1. Jag tror helt klart på din idé! Tackorna kommer nog att trivas med att få lamma ute, frågan är bara hurudant vädret är just när dom lammar, de kan ju vara svalt o vått ännu i juni. Har för mej att de nog finns gårdar som har sommarlammning på bete också i Finland eller så har jag fel men de e säkert värt att prova!

  2. I min familj har vi haft får i alla tider fram till för ett par år sedan. Ännu i slutet av 60-talet hade alla i byn får som fördes ut till en stor ö på 700 ha i början av juni, samlades in för klippning måndagen efter midsommar och togs hem första helgen i oktober. Fårskocken bestod säkert av 400-500 tackor och varje sommar föddes nog ett tiotal lamm (skärikläppar).
    Det måste ha varit tufft för de nyfödda lammen att genast börja följa med den stora flocken, men de brukade nog klara sig – jag vet inte hur stor dödligheten var, det var ju ingen som höll koll på det.

  3. Skulle gärna ha en tidigare lammning själv för att de (säkert) ska hinna växa till sig till slakten vid månadsskiftet oktober-november. I år var det igen lite för många med låg slaktvikt. Men av nån anledning verkar det inte gå att tidigarelägga lammningen, oavsett hur tidigt tackorna och baggarna får börja träffas 🙂

Kommentarer är stängda.