Julgranen………

…..brukar jag ta in i hallen där det är svalt några dagar före jul så att den långsamt får vänja sig vid värmen inomhus. I år är det kanske inte så viktigt då det är så varmt ute men kalla vintrar när granen är frusen i skogen då är det viktigt att låta den tina upp långsamt under flera dagar innan den tas in. Annars hinner barren torka innan vätsketransporten i stammen kommer igång och då blir nog granfröjden kortvarig. Lyckas man få igång vätskeupptagningen i granen kan den stå och växa flera veckor för att producera granskott som kan användas till sallad innan granen slängs.

Band också en hjärtformad granriskrans att dekorera graven med. Kom att minnas en varm dag i maj 1981 då jag som “brigadens kransbindare” satt på gräsmattan vid flaggstången bredvid 1JK för att visa rekryt Svanbäck hur man binder kransar. Bäst som det var fick vi besök av brigadkommendören som kom för att tacka för alla de fina kransar som jag under beväringstiden hade bundit (borde väl konsultera dagboken men det torde röra sig om närmare ett 20-tal). Han var glad att jag nu lärde upp en ny bindare ty kransarna var dyra att köpa. Lite försynt dristade jag mig att fråga om kransarna eventuellt kunde vara värda några dagars belöningspermission……….vill minnas att det blev 2 dagar som kom väl till pass då när det var vårbrukstider där hemma 🙂

Julgran anno 2011

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Julgranen………”

  1. Vad fin gran och krans 🙂 Samma episod med granen har vi här också. Via hallen in i huset.

    En riktigt Fridfull Jul till Er alla!

  2. Vilken tillverkares dörr har du i bakgrunden? Har du varit nöjd med den
    och hade du den redan förra vintern när det var riktigt kallt? Med eller utan motor? En riktigt God Jul till er alla.

  3. Det är en motordriven Mesvac / Hörmann dörr med 80mm tjocka element. Monterades efter midsommar så vinterkylans krav har inte testats ännu. En monteringsmiss ledde till att en stödrulle lossnade och en sensor för stängningen skadades, men det fixades på garantin. I övrigt har dörren fungerat bra. Hade också en Hörmann dörr på gamla hallen som användes flitigt i 19 år utan problem. Den gamla hade dock gjutna gångjärn och beslag, den nya har beslag av plåt och ser lite “billigare” ut. Det skall göras billigt numera har jag konstaterat inte bara med dörrarna utan med så mycket annat. God Jul!

Kommentarer är stängda.