23 december, 2011 av

Julgranen………

…..brukar jag ta in i hallen där det är svalt några dagar före jul så att den långsamt får vänja sig vid värmen inomhus. I år är det kanske inte så viktigt då det är så varmt ute men kalla vintrar när granen är frusen i skogen då är det viktigt att låta den tina upp långsamt under flera dagar innan den tas in. Annars hinner barren torka innan vätsketransporten i stammen kommer igång och då blir nog granfröjden kortvarig. Lyckas man få igång vätskeupptagningen i granen kan den stå och växa flera veckor för att producera granskott som kan användas till sallad innan granen slängs.

Band också en hjärtformad granriskrans att dekorera graven med. Kom att minnas en varm dag i maj 1981 då jag som ”brigadens kransbindare” satt på gräsmattan vid flaggstången bredvid 1JK för att visa rekryt Svanbäck hur man binder kransar. Bäst som det var fick vi besök av brigadkommendören som kom för att tacka för alla de fina kransar som jag under beväringstiden hade bundit (borde väl konsultera dagboken men det torde röra sig om närmare ett 20-tal). Han var glad att jag nu lärde upp en ny bindare ty kransarna var dyra att köpa. Lite försynt dristade jag mig att fråga om kransarna eventuellt kunde vara värda några dagars belöningspermission……….vill minnas att det blev 2 dagar som kom väl till pass då när det var vårbrukstider där hemma 🙂

Julgran anno 2011

3 svar till “Julgranen………“

 1. Maria skriver:

  Vad fin gran och krans 🙂 Samma episod med granen har vi här också. Via hallen in i huset.

  En riktigt Fridfull Jul till Er alla!

 2. Bjarne skriver:

  Vilken tillverkares dörr har du i bakgrunden? Har du varit nöjd med den
  och hade du den redan förra vintern när det var riktigt kallt? Med eller utan motor? En riktigt God Jul till er alla.

 3. Christer skriver:

  Det är en motordriven Mesvac / Hörmann dörr med 80mm tjocka element. Monterades efter midsommar så vinterkylans krav har inte testats ännu. En monteringsmiss ledde till att en stödrulle lossnade och en sensor för stängningen skadades, men det fixades på garantin. I övrigt har dörren fungerat bra. Hade också en Hörmann dörr på gamla hallen som användes flitigt i 19 år utan problem. Den gamla hade dock gjutna gångjärn och beslag, den nya har beslag av plåt och ser lite ”billigare” ut. Det skall göras billigt numera har jag konstaterat inte bara med dörrarna utan med så mycket annat. God Jul!