Julhälsning från Solf

Hoo…Hooo…..finns det några snälla barn här? Julafton är över och tomten kan ta ledigt för 364 dagar……nej vänta 365 dagar skall det vara för det är visst skottår nästa år.

GOD JUL alla vänner och bloggläsare hälsar tomten från Solf.

Jultomten 2011

PS. Det är möjligt att tomten bor i Långmossen. Ta en tur längs Långmossvägen eller besök Långmossvägens facebook-sida och bedöm själva DS.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Julhälsning från Solf”

  1. Det är bra att “juulbottjin” (julbocken som faktiskt var en bock förr) har en utochinvänd fårskinnspäls. Inte något rött strunt som i Cocacolareklamen. Och så borde han ha en “ludimysså” (skinnmössa) av den gamla modellen som är vänd bakfram. Filttossor kan han ju inte ha den här julen så stövlarna är på sin plats.

    Kort sagt: En riktig “juulbock”.

  2. Joo Nisse så såg “bockan” ut förr även här hos oss men sen har nog tomtarna utvecklats i riktning CocaColareklam.
    Roligt att höra att utstyrslen fick godkänt för det här är nog en man tager vad man haver tomte….skinnmösson är nog närmare 40 år gammal men inte skinnfodrad. Rocken hade farfar när han for till skogs så den är minst dubbelt så gammal……… å stövlarna har i alla fall filt på insidan 🙂

    Höll mig till tomte-benämningen i inlägget då jag undrar hur pass allmänt känd bocken är. Men här hemma kallar jag nog jultomten för “jyulbåtschin” fortfarande. Gamla tiders “bock” kunde dessutom vara lite elak medan dagens “cocacola-tomtar” är så gulle-snälla så.

Kommentarer är stängda.