Kallt i huset.

I morse vaknade jag ganska sent måste jag väl tillstå, men är inte så pass kyrklig att jag besöker julottan varje år. Tyckte att det kändes lite kyligare än vanligt i huset men det hade ju varit lite kallare under natten så jag tänkte inte mera på det. När jag efter morgonbestyren skulle tvätta händerna kom det inget varmvatten vilket i och för sig inte var någon katastrof. Det katastrofala var att jag inte fått något alarm för det måste ju vara något på tok med värmepannan. Tog mig till pannrummet för att kontrollera saken och mycket riktigt panntemperaturen låg på 30 grader och det var mörkt i pannan och joo, alarmvakten visade flamvaktsalarm.

Nå jag förstod nog genast att flisbehållaren gått tom för när jag kontrollerade flismängden i går så var det inte mycket kvar men bedömde att det gott och väl skulle räcka till följande kväll. Lite kallare väder och en massa duschande och tvättande hade dock tömt behållaren snabbare än jag beräknat. Nå, inte heller det någon katastrof men varför inget GSM-alarm till telefon. Jag har konfigurarerat alarmet så att alarm går till min, frugans och äldsta dotterns telefon alltså tredubbel säkring på den fronten. Vid närmare kontroll visade det sig att jag inte kommit ihåg att slå på telefon efter tomtandet, jag hade ju stängt av den innan uppdraget. Frugan hade förlagt sin telefon så den var inte inom hörhåll under natten. Dottern hade försökt ringa oss då alarmet kom kl 2:36 men fick inte kontakt av förutnämnda orsaker. Inget hände nu denna gång men det ger anledning till att se över säkerhetsfunktionerna för att vara på säkra sidan, vill ju inte att fjolårets olycka upprepas.
Pannan är ju förutom alarmfunktion också naturligtvis utrustad med släckningssystem, detta hade nu inte utlösts denna gång utan elden hade bara slocknat av sig själv i brist på bränsle.
Passade på att utföra en grundligare sotning på samma gång nu då pannan var kall, det är ju så mycket angenämare då. Efter påfyllning var det bara att tända igen och efter lite på en timme var pannan uppe i normal brukstemperatur och ordningen återställd varpå julfirandet kunde fortsätta. 🙂
Eller inte riktigt sant det heller om man nu inte räknar transport av ett lass med sorteringsrester till komposten som en del av julfirandet, men det är väl allt man gjort av värde idag? Nej föresten så har vi två barnbarn i huset över natten, DET är väl det högst värderade uppdraget för dagen. 😀

God fortsättning på julen……….

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Kallt i huset.”

  1. Jo, det problematiskt med larm. Rent tekniskt kan man lätt få det att fungera men jag vill till exempel inte ha en siren som tutar som en galning bara för att det börjar minska med flisen i mataren. Man borde ha något som först diskret påpekar att det är tid att fylla på och sedan blir allt mer pockande. Men då blir det redan invecklat …

    Och det där med mobilen som blivit kvar i de andra byxorna är ju vanligt. Inte finns det något riktigt 100-procentigt system. Men det här året då omröraren inte fungerat i flissilon så har det ofta hänt att jag missbedömt hur länge flisen räcker så jag har fått öva mej att tända på nytt. Det går ganska enkelt då man fått vanan inne.

    Nu fungerar omröraren så flisen räcker för en hel vecka utan problem. Men då blir det påfyllning så sällan att man lätt glömmer bort hela värmesystemet. Inte blir det perfekt hur man än förbättrar det för människan är sist och slutligen den svagaste länken i systemet :-).

  2. Vilken typ av omrörare har du i flisbehållaren? Min har fram och tillbakagående skrapor och de har fungerat bra men borde skarvas i lite för att nå ända ut till kanten då jag förstorat flisbehållaren sä att den är bredare än bottenelementet. Som det är nu så töms inte behållaren helt.

  3. Den är förstås heimlaga. Jag tog vinkelväxeln från den gamla flismatare och monterade den under bottnen på flissilon så att axeln sticker upp. Där har jag faststruvat en vajer som alltså går runt då vinkelväxeln tvinnar. Problemet är att vajern kröker sej då det finns mycket flis men inte rätar ut sej senare. Därför funderar jag på att ersätta den med fjäderstål. Nu är det svårt att få tag på lämpligt stål så jag tänkte använda ett gammalt sågblad (från en bandsåg). Flissilon är fyrkantig men man kan sätta in ett långt stål så det tömmer ordentligt. Det får skrapa mot väggarna bara man sätter in tjock plåt som skydd.

    Det fungerar nog med vinkelväxel även om det kunde vara större utväxling så den gick långsammare.

Kommentarer är stängda.