He bloooser

Jaa-a, det stormar så att det duger! Vi har varit utan el sen tre-tiden inatt så generatorn har tillverkat elen de senaste ca. elva timmarna och inget tyder på att vi skulle koppla ifrån den riktigt i närmaste framtid. Havsvattnet har varit mycket högt, nu har det lite gett med sig, men aldrig har jag sett vattnet bete sig som det gör idag. Lite vita vågor syns det, men inte så hemskt mycket eftersom vinden inte riktigt passar på här. Däremot drar vinden upp små virvelvindar längs med ytan, så man ser gråa “väggar” som åker omkring på vattnet.

Träd har det också fallit, hur mycket vet vi först i morgon. Antte har hittills varit och röjt undan 10 från byvägen på en 2 km lång sträcka. Inte har jag tidigare varit rädd för vinden, men då vi var och hjälpte till med en gran som låg över linjen och det bara brakade och knakade runt omkring en så skakade det nog lite i byxbuntarna. 😉

Mobiltelefonerna fungerar inte heller, endast nu och då får man kontakt. Trådtelefonen är däremot i funktion.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

4 reaktioner till “He bloooser”

 1. Oj , ja denna storm är verkligen ingen fröjd. Det är så jag gråter då jag går i skogen. Våt nyhuggna område ser ur som “plocke pinn”. Vet rakt inte vad jag skall göra?

 2. Fy! Det är ju helt hopplöst att vara utan el. Jag minns när Gudrun ställde till det här i Småland. Det var innan vi hade mjölkgården, då hade vi bara köttdjur och inget reservkraftverk….

  Vi fick bära vatten från dammen till 20 nötkreatur och 20 hästar. Det var inget vidare….

  Kul att hitta en mjölkbonde till som bloggar 🙂

  Kram på dig
  /Bondmoran

 3. Det är nog många skogar som har fått sig, lustigt nog har våra nyare gallringar klarat sig rätt så bra medan de några år gamla har tagit värre skada. Tröstlöst ser det ju ut där som träden ligger om vartandra o brått sku det ju vara att få ut allt virke så länge det ännu duger. Men inte ska jag marra, vi har nog klarat oss lindrigt undan både med elproblemen o de omkullfallna trädena!

  Bondmoran; Fin blogg du har 🙂 Vad använder du för tjurar? Korna/kalvarna på bilderna påminner mera om “våra” ayrshires än om SRB.

 4. Tack så mycket! 😀

  Vi tog över besättningen och gården för 2 år sedan. För 1 år sedan började jag seminera själv 🙂

  Sedan dess har jag bara använt canadatjurar från Semex. Just nu använder jag mest Oblique, Ideostar och Landscape på SRB och Stanley Cup, Lakota och Brawler på Holsteinkorna (vi har bara ca 10% holstein men jag vill öka upp det till 50/50 ca så jag lägger mycket könssorterat på holsteinkorna nu).

  Jag har några få kor där jag använder Facet (som också är till hälften Ayrshire iof) men annars är det bara canadatjurar.

  Flera av kvigorna vi har är också efter canadatjurar då hon som drev gården innan oss använde sig till viss del av dem sista två åren. Men det är bara ca 20-30% av dem.

  Men vi har en liten men fin SRB besättning med hög avkastning och fina djur. Och TREVLIGA djur!! 🙂 Viktigaste av allt! 🙂

  Kram på dig
  /Bondmoran

Kommentarer är stängda.