Plojsk!

Sisådärja…

Plojsk i strandenBild från Ytterholm mot Kirjais

Såhär ser det ut i stränderna för tillfället. Mer eller mindre hopplöst att komma ut på isen, och kommer man dit skall man ju också därifrån… Stövelskaften är för korta, att bada mönkkiän i saltvatten är inget bra, bilen vill man inte heller ha underredsbehandlad med saltvatten, dessutom kommer man inte fram på isen genom snöpårån med bil. Traktor vet jag inte om det håller hela vägen med, och prova tänker åtminstone inte jag. Låst läge. Strandsatta skulle vi vara om vi inte hade bron.

Nu är det att vänta och se om plojsket fryser ihop, vattnet går ut eller … tja, det är väl dom alternativen.

Vatten i stranden

Bild från Kirjais mot Ytterholm

På bilden ser det ut som om det skulle vara typ 10cm vatten, men i åtanke skall man ha att det först ligger ca 30cm snö på isen…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.