10 mars, 2012 av Charlotta

Vårdagar, tur och retur

Några av lantbrukshandlarna hade vårdagar i Åbo på fredagen. Naturligtvis måste jag ju dit och “tryna” lite och få mej några muggar kaffe. Jag, som de flesta andra är kanske inte på shoppingturné såna här “öppet hus dagar” utan mer ute för kaffet, titta runt sej lite och beskåda det senaste i traktor. Diverse vedkapar granskas och synas med kritisk blick och snöslungorna står oanvända och osålda på rad. Folk trampar varann på fötterna, så trångt var det på endel ställen, och de ärenden jag hade tänkt mej diskutera med handlare blev snudd på outrättade. Det sägs ofta att finländare inte är pratsamma, mer tysta och snudd på buttra, några sådana tendenser kunde inte skådas den här dagen. Otroligt vad folk hade mycket att ventilera nu mitt i allt en fredag i mars.

Tanken när jag går där, som en riktig utböling med min kappa och rosa pashmina, är att skillnaden till afrikas savann med vilddjur lurandes i buskarna inte är helt långt borta. Som lockbeten står blänkande traktorer på rad, kaffebordet och någonting som burrar, vad som helst… Och så kommer dom, bytet. Som en flock zebror i all världens neon kulörer blandat med svart, kommer dom och samlar sej kring lockelserna. 😉

Men vem får bytet att fastna?

Den som är snabbast, kommer med bra erbjudanden, är kunnig, trevlig, bekant och angelägen om att få sälja till just dej. I mitt fall till och med ringer och frågar vart jag tog vägen när jag bara var in och svängde och sen for vidare… Det blev en retur och på den ordnades sommarens balplast, till och med så att den kommer snudd på hem till knuten. Tack för det 🙂

 

Ett svar till “Vårdagar, tur och retur“

  1. träffpunkten skriver:

    Dessa “vårdagar” är för mej sååå bekanta från tidigare,, numera är jag slö av mej o stannar hemma för det mesta,,, har själv varit den som serverat ätbart allt från ärtsoppa,, grill-korv, kaffe med dopp för i våra trakter då tidigare Osla numera Agrimarket..till dessa bekanta eller obekanta bönder som gladeligen kommer för o se bekanta o kanske gjorde uppköp… gubben min åker nog fortfarande till vårdagarna om han har passligt… visst är det dagar som för många är uppskattade o man gärna besöker för o utbyta lite jordbrukstankar med andra yrkes-bröder/systrar.. dessutom är en ny odlings-säsong i antågande då våren är här.. nåt att se framimot… hälsar en som väntar på att få harva..