Vårdagar, tur och retur

Några av lantbrukshandlarna hade vårdagar i Åbo på fredagen. Naturligtvis måste jag ju dit och “tryna” lite och få mej några muggar kaffe. Jag, som de flesta andra är kanske inte på shoppingturné såna här “öppet hus dagar” utan mer ute för kaffet, titta runt sej lite och beskåda det senaste i traktor. Diverse vedkapar granskas och synas med kritisk blick och snöslungorna står oanvända och osålda på rad. Folk trampar varann på fötterna, så trångt var det på endel ställen, och de ärenden jag hade tänkt mej diskutera med handlare blev snudd på outrättade. Det sägs ofta att finländare inte är pratsamma, mer tysta och snudd på buttra, några sådana tendenser kunde inte skådas den här dagen. Otroligt vad folk hade mycket att ventilera nu mitt i allt en fredag i mars.

Tanken när jag går där, som en riktig utböling med min kappa och rosa pashmina, är att skillnaden till afrikas savann med vilddjur lurandes i buskarna inte är helt långt borta. Som lockbeten står blänkande traktorer på rad, kaffebordet och någonting som burrar, vad som helst… Och så kommer dom, bytet. Som en flock zebror i all världens neon kulörer blandat med svart, kommer dom och samlar sej kring lockelserna. 😉

Men vem får bytet att fastna?

Den som är snabbast, kommer med bra erbjudanden, är kunnig, trevlig, bekant och angelägen om att få sälja till just dej. I mitt fall till och med ringer och frågar vart jag tog vägen när jag bara var in och svängde och sen for vidare… Det blev en retur och på den ordnades sommarens balplast, till och med så att den kommer snudd på hem till knuten. Tack för det 🙂

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Vårdagar, tur och retur”

  1. Dessa “vårdagar” är för mej sååå bekanta från tidigare,, numera är jag slö av mej o stannar hemma för det mesta,,, har själv varit den som serverat ätbart allt från ärtsoppa,, grill-korv, kaffe med dopp för i våra trakter då tidigare Osla numera Agrimarket..till dessa bekanta eller obekanta bönder som gladeligen kommer för o se bekanta o kanske gjorde uppköp… gubben min åker nog fortfarande till vårdagarna om han har passligt… visst är det dagar som för många är uppskattade o man gärna besöker för o utbyta lite jordbrukstankar med andra yrkes-bröder/systrar.. dessutom är en ny odlings-säsong i antågande då våren är här.. nåt att se framimot… hälsar en som väntar på att få harva..

Kommentarer är stängda.