Snö- & tjälsituationen.

Förra tisdagen den 28:e var jag ute på ny snö- & tjälmätningsrunda. Konstaterade att snödjupet i det närmaste fördubblats sen förra månadsskiftet. Däremot hade inte tjäldjupet ökat nämnvärt vilket jag inte heller hade väntat trots en kallare vecka i februari. Den lösa snön har effektivt isolerat marken.
Nu börjar vintern vara så pass långt liden att tjälen knappast växer desto mera om vi nu inte får en rejäl köldknäpp. Vattenhalten i snön var inte heller speciellt hög så snön sjunker snabbt ihop om det blir töväder. Det lutar åt ett tidigt vårbruk i vår 🙂

Snöläget på mätpunkt #6

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.