Skatteåterbäring.

Nu börjar jag bli verkligt orolig 🙁  Håller Finland på att bli ett nytt Grekland?

Oftast brukar jag få mervärdesskatt att betala till men i år visade momsdeklarationen att jag är berättigad till återbäring, det vill säga jag har betalt för mycket moms på fjolåret. Deklaration lämnade jag in i februari och enligt skattekontot har deklaration behandlats och återbäring beviljats 6 mars. Problemet är bara att till mitt konto har inga pengar kommit och så trögt kan väl inte transaktionerna löpa att det tar 2 veckor att föra över medlen?

Enligt information på skattekontot borde transaktion ske omedelbart eller hur skall följande information som jag saxat från skattekontot tolkas Andra krediteringar än egna betalningar återbärs utan dröjsmål när deras sammanlagda belopp överskrider 20 euro.”? Ringde kundtjänsten förra veckan för att kontrollera att allt står rätt till och fick till svar att betalning är på gång och görs så fort det kontrollerats att inga skatteskulder finns, men att jag eventuellt inte får hela beloppet på en gång. Jag blev så förvånad att jag inte kom mig för att fråga varför. Betyder det faktiskt att finska staten inte har medel att sköta skatteåterbäringarna? Medel som jag nu “lånat” staten i snart ett år, finns dom inte kvar?

Ännu idag har ingen återbäring kommit och det innebär ju stora problem för mig. Så här års går det oftast mera pengar ut än vad som kommer in. Frön, gödsel och andra förnödenheter ska skaffas och också betalas. Dessutom har jag en del räkningar kvar på fjolårets byggnadsprojekt och entrepenörerna har tålmodigt väntat på betalning som jag lovat sköta om när skatteåterbäringen kommer och man räknar ju staten som en stabil partner.

 

21.3.2012

Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen  🙂

Efter närmare 2 veckors väntan kom den så till slut, momsåterbäringen. Bara att börja beta av i lådan innehållande obetalda räkningar då, så långt det räcker. Kanske kan man åter börja gå rakryggad i byn och glatt hälsa forna fordringsägare 😀

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

9 reaktioner till “Skatteåterbäring.”

 1. Mervärdesskatt har du nog betalat i butikerna och på kaféet i stället.

 2. Hej Skattmasen,
  Joo, skatt ska vi ju alla betala på sätt eller annat :-/ Kafébesök blir det sällan mer än en handfull per år så den vägen går det inte mycket skatt för min del 🙂

 3. Låter ruggigt, men bekant på något vis 😉 Pengarna skall ut nu, på våren, för diverse inköp för att komma igång, bränsle, gödsel, sprutmedel, utsäde och allt vad det kan vara, men lönen kommer långt senare. Då litar man ju på att sånt som skrivet i text och lag i alla fall skall fungera som det ska, att man får de pengar man SKA ha. Men vad kan man göra när man gör allt rätt och riktigt som en snäll medborgare och ändå hamnar i kläm pga sånthär? Räknar ut dröjsmålsränta, och skickar räkning som alla andra?

 4. Det kan löna sig att lämna in deklarationen i god tid. Klart det tar sin tid att få tillbaka momsen då det kommer in en massa papper sista dagen, själv fick jag tillbaka momsen redan i slutet av februari om jag inte minns helt fel. Lämnade in deklarationen i början av februari.

 5. JM: Kan så vara, men nu är vi bönder inte så många längre…….så jag betvivlar. Vi har ju en egen sista inlämningsdag så kapacitet borde finnas? Förra gången jag fick återbäring gick “behandlingen” betydligt snabbare. Jag fick nu i alla fall hela beloppet på en gång och inte uppdelat i rater som kundtjänstdamen meddelade 🙂

 6. Och lämnar man in deklarationen i början av januari så ska man kunna räkna med att få pengarna redan samma månad.
  I fall man vet att det blir att betala så ska man så klart vänta till den sista februari med inlämnandet.

 7. Johan: Har faktiskt inte tänkt på att det skulle gå att få återbäringen tidigare på så vis…….och sen gäller det ju att få pappren i skick också 🙂 Däremot tror jag att man inte behöver betala innan sista februari oberoende av inlämningsdatum. Ock som sagt jag är ju lite ovan med att få skatt tillbaka, oftast blir det att betala till.

 8. Ok, sorry, my bad. Naturligtvis är det ju så att sista februari är betalningsdag, oberoende av när man lämnat in deklarationen.

Kommentarer är stängda.