Expert på röra!

Att utfodra fåren som för bara några veckor sedan tog ca en halvtimme kan ibland nu ta 3-4 timmar. Man såsar på från ena änden till den andra, upp på vinden, ner tillbaka, flyttar tackor, väger tre dagars vikter och öronmärker, radar om häckar, vattnar och flaskmatar något gäng fyrlingar. Att vara tankspridd är inget att föredra… Men är det någonting jag är expert på, så är det just att vara tankspridd. I mitt huvud snurrar det som i en värre åkattraktion på ett nöjesfält.

“Jahaja! Gomorron! Sidduja, tack ska ni ha då ja, en två tre fyra fem… sku ni sen helst håll ordning på va som e mitt och grannkärringens å hon e int färdilamma ännu hondär… Nå, dom får bo sambos, gemensam vårdnad så får dom reid åpp de hur dom vill… kanske jag måst vänt att hondär ha fått tuta ur sej alla sina lamm… kvasten ha kommit ner som vanligt, nåja… Måst start tekokarn först, å den e ju tom. Kanske jag sku kuna flytt domdär in till hondär me fyrlingarna, dom äter ju redan bra ut baren, måst koll om de ha minska. Skönt när dom fått havren så hålls de lite tyst två minuter. Månne jag behöver sätta ner mer ensilage här, jag kan ju ge åt Viktoria och kompisen från dehär borde iställe. Ha hon fått lamma nudå? Eller kanske dom sku behöva få egen häck. Då sku jag kuna flytt hondär gråa me sina tvillingar till den tredje storkättan så sku jag få löst dendär längre grinden. Jaha nu kommer de ånga ur kontore, sku int dendär tekokarn kuna stäng av sej lite tidigare … Jamen varför stänger den int alls nudå??? Äsch, nåja jag får väl stäng själv. Jahaja, nu tänker hondär lamma också. Varför sku int du kunna håll tätt nu tills jag fått flytta domdär bonusana? Tekokarn! Vart hadd jag handdukarna? Du sku nog måst hinn tork upp ditt lamm själv du, men nu kan jag väl hjälp dej och tork näsan på han om jag hittar en ren handduk… Där! Bannes tekokarn, de blir allt så fuktigt. Nåja, nu har han näsan fram. Måst nog fara och ge ensilaget innan jag värmer tuttusn, den blir så het annars. Kanske jag sku flytta bonusana först, så hålls hon att äta sen medan jag bär lamm. Hadd jag dom bokförda på rätt nusen? Eller kanske jag sku sätta öronlapp på dom innan jag flyttar dom, där e ju vanjas småttår som e utan lapp i den kättan redan. Jaha, å ni ha laga ärtsoppa i ert vatten. Tack ska ni ha! Måst nog tömma hela den baljan ut me ämbar, kommer int att orka få den över kanten och mer vatten kring golvet vill jag int ha. Å hur drar ni ner allt ert ensilage i vattenämbare ni då? Tånttar, ni  vill ju int ha de sen! Jaha, Nu börjar domdär förstfödda dra kring, men hur sku jag göra me dom nusen då? Kanske int så smart att sätta dom me domdär fyrligarna, hon e så hispi hondär modern. Äsch. Sku måst spik mer grindar nån dag. Int sku de behöva ta så länge. Det blir en senare fråga. Tuttusn, va de ja… Nej, flytta först. Öronmärkena och boken. Förlåt förlåt lille vän, d e int min ide dehär nypase!!! Nåja slut gapa tassan, jag bara flyttar dom först, så får du komma sen! Skivan för foderbordet så hon int rallar iväg dit. Sådärja! Duktig gumma! Börjar dom va putsade nusen domdär 6? Men snälla lilla, int blir de bra om du kryper in bakom vattenbaljan, där e kallt där! Och du behöver int alls blanda dej i dehär du, du får nog egna småningom! Men, tack, helst int ida! Men no får hon nog tråma ihop sej hondär fyrlisdamen. De bara blir så nu. Sku bord laga en bar till sen när dom där trillisgängena kan flytta ihop. Men då sku jag behöva få grinden från andra sidan, den sku va bättre ti dehär den. Undrar hur många hon tänker få hondär? Kanske jag sku ha diska baren nu med en gång medan tekokarns vattnet är hett, fast egentligen sku jag kunna göra de efter att jag nappat, då kan jag diska nappisen på samma gång. Så sku jag behöv diska dedär vispämbare också. Gav jag ensilage åt viktoria och kompisen? Nejsiddu på jag. Int undra på att hon e arg, kanske jag sku kunna ta vattenslangen med på samma gång? Sku ju gå smidigt. Sku ju kunna se om Jonte startar medan jag fyller vatten åt dom där ute så sku den få stå och gå en stund, det räcker nog int för kvällen de ensilaget som finns kvar på vinden, men sen sku jag ha igen ett par veckor. Åhå, siddu, där ha jag lämna havreämbare…”

Innan jag går hem, går jag alltid en rond, upp på båda foderborden och kikar hur alla har det. Kollar lampor, vågen, havretornet, grindar, hakor, kontorsdörren, mjölkbarer, vattnet och så vidare. På kvällen är det dags för en liknande rumba igen, fast helt annorlunda 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Expert på röra!”

  1. Jag blir alldeles matt när jag läser din underbara beskrivning!
    Hur mår Hagasessan?

  2. Voj huhu, inte att undra på att det snurrar i ditt huvve, det börjar nästan gå runt i mitt också när jag läser ditt inlägg.
    Duktig så in i tusan är du, när du hinner med allt detdär.
    Roligt att det kommer så många lamm, jag kan se för mitt inre öga hur gulliga dom är :-d

Kommentarer är stängda.