Start, någon?

Det tidiga vårbruket uteblev. I alla fall i den här landsänden. Vad som är normalt är svårt att svara på, men nog brukar löksättningen vara igång vid typ 15 april, som det är nu ser en möjlig start ut att bli om typ en eller två veckor… Nypotatisen har visserligen varit i jorden flera veckor, men i övrigt är det nog ingen, vad jag vet, som kört igång.

Eller är jag helt ute och seglar, hur är det, någon som kört igång???

Ibland skulle man vilja säga, va va de jag sa, men eftersom jag mest gick hemma och mumlade för mej själv om att det kommer att bli en seg och utdragen vår, tänker jag låta bli 😉 Men, jo, nu tänker jag komma dragandes med dom där planeterna igen. Dom står i förhållande till varandra som att det ser ut att bli en våt och kylig fortsättning på våren. Nåja, vi får se hur det går, sommarvärmen kommer nog den också, men jag tror det räcker ända till juli innan vi ser den. Det brukar bli värme i juli, hur planeterna än står, och om inte jorden ramlar omkull, så en sån spådom kan man nästan skriva namnet under på 😉

Blåsippor

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Start, någon?”

  1. Antte lappade några gamla vallåkrar förra veckan, så en liten o försiktig början har vi nog på Heisala 🙂

Kommentarer är stängda.