Palsternackor……

……går inte av för hackor, eller vad är det man brukar säga? Och visst gör dom fog för uttrycket dom hör åtminstone till dom tåligare rotfrukterna som vi har i sortimentet. Dessutom påstås dom ha motsvarande effekt som vissa blå piller 😀

Övervintrade Palsternackor.

Fortsätter här grönsakspresentationen med palsternackorna av den anledningen att dom är aktuella på så vis att jag nu idag påbörjade skörden av de palsternackor som övervintrat ute på åkern. Det börjar bli hög tid att ta upp dem för nu har dom redan börjat växa lite och växer dom för mycket förbrukar dom den i rötterna lagrade energin och blir hårda och träiga. Egentligen hade jag tänkt påbörja skörden lite tidigare men de upprepade snöfallen den senaste tiden har förhindrat arbetet. Ännu i dag var det för blött för att skörda i någon större omfattning, det var det fakto nästan 10 cm snö här på åkern i går morse. Alla våra kyllagrade palsternackor har dock gått åt så för att klara morgondagens leveranser var jag tvungen att skörda lite oberoende om det var blött eller inte. Morgonen var varm och solig men på eftermiddagen då jag hämtade palsternackorna började det duggregna lite igen 🙁 Det ser onekligen ut som om “väderspågumman” Charlotta kommer att få rätt i att det blir en våt och utdragen vår i år. Charlotta undrade om någon påbörjat åkerarbetena och det har jag ju på sätt och vis nu gjort även om jag inte tror att det var skördearbete hon i första hand tänkte på. Palsternackorna fordrar en lång växttid så de hör faktiskt till de rotfrukter som jag brukar så tidigt, oftast i början av maj.

Palsternackorna hör liksom morötterna till de produkter som vi i princip har möjlighet till att leverera året runt. Oftast brukar vi skörda alla palsternackor redan på hösten för trots att dom i regel klarar vintrarna ute på åkern så är det ofta ont om tid för skörd så här på våren. Och sen finns det också en risk att sorkar och andra gnagare äter upp dem under vintern. De blöta skördeförhållandena senaste höst gjorde dock att jag lämnade en del att övervintra på åkern, och det ser ut att vara ett lyckat beslut, vintern blev mild och några gnagare har jag inte hittills råkat på.  Tyvärr har jag inte några lämpliga maskiner för vårskörd så det blir väl att ta till grepen även om det är en bit till andra ändan av raderna. Sen vill jag ogärna med tunga maskiner packa till den våta jorden när nu vintern luckrat upp den så fint. Det positiva med vårskörd är att dagarna nu är betydligt längre än på senhösten och lärkor och andra våryra fåglar håller en sällskap 🙂

Palsternackornas popularitet har ökat och det är man som odlare naturligtvis glad för. Nya populära användningssätt som att ugnsrosta rotsakerna har säkert inverkat och visst är dom en fin rotfrukt som kan och bör användas i mycket större utsträckning. Själv tycker jag dock inte om sättet dom saluförs i butikerna, sönderskurna till oigenkänlighet och brunfärgade av alltför lång omloppstid från tvättning till butiksdisken.

Nytvättade palsternackor

Palsternackorna som skördades på eftermiddagen har vi nu i kväll tvättat och imorgon vid 6-tiden lastas dom för transport till storkökskunderna. Tror nog att dom kommer att uppskattas av köksorna, färska och närproducerade som dom är  🙂

Som ugnsrostade och i soppor är palsternackornas användning kanske vanligast men visst finns det andra fina användningsmöjligheter. Kanske har någon av bloggläsarna egna tips om  användning av palsternackor?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

7 reaktioner till “Palsternackor……”

  1. Hej Christer !
    Otroligt snygga palsternackor du har skördat ! Raka och fina ser dom ut . Minns du sortnamnet ? Mina brukar ofta grena på sig ,och så kan man bara använda översta delen. Hoppas att vi snart får börja med vårbruket , i väntan på det är det roligt att läsa om dina skördearbeten ! Hälsningar Gunilla

  2. Hej Gunilla, sorten på bild heter för Palace och borde vara en systersort till Panache som jag annars brukar odla. Joo palsternackorna blev fina i fjol trots sen sådd men så fick dom ju växa länge också då hösten var varm. Tror att utseendet inte enbart är en sortfråga utan jordart och jordbearbetningen har säkert också sin betydelse och visst hittar jag också greniga rötter, uppskattningsvis 1-2%. Tvätt och paketering av morötter, sådd av bl.a. broccoli samt ÖSP’s vårmöte på schemat idag så fortsättning på skördandet får anstå till i morgon. Ser ut att bli en fin dag vädermässigt i alla fall 🙂

  3. Ett recept jag använt flera gånger är en ugnsrostad variant. Man delar palsternackan i stavar, saltar och ringlar olivolja på. Sedan till knixen. 20-25 hela salviablad till en ugnsform (salvian är ju annars ganska dominant i smaken, men med palsternackorna blir det super). In i ugnen på rostning. Mums. Så har man ingen torkad salvia på våren får man snällt vänta till höstens första palsternackor.

  4. Hej 🙂
    Ja, hur det kommer att gå med vädret återstår att se 😉 Men som det ser ut nu på väderkartorna kommer vårbruket att skjutas änn längre fram… Palsternacksmos är jättegott, eller blandmos. Koka potatis, palsternackor, morot och vad man hittar och har och mosa alltihopa som vanlig potatismos. Och så smör förstoss 🙂
    Någonting jag kan tycka är konstigt och rent dumt, är att palsternackorna man ser i butiken oftast är så små! Man måste köpa en massa rötter innan man får ihop till en mos, eller gryta. Är det mening, eller är de stora alltid redan utplockade? Samma sak tycker jag mej se med kålrot. De är kluvna, plastade så de blir geggiga på den skurna ytan och så måste man köpa massor för att få ihop till en kastrull “puttron”. ( rotmos 😉 )

  5. Tips till tillredning av palsternakka .Palsternakkafrestelse.Tillredes på samma sett som potatis frestelse.Kan blandas med potatis.

  6. De är en otrolig energi ni har i Österbotten för att producera fina råvaror och kunskap för den delen. Jag tror personligen att många liksom jag ser på råvaran hur den ser ut och köper därefter (ja röstar me föötren å int allti me börsn). På tal om palsternacka i potatismos så e de en smakupplevelse. Jag kommer ihåg då jag som ung levde mina somrar i (sjären) och dom gamla tanterna satte lök och gräslök i potatismoset ,de va gott, min syster sätter palsternacka i moset (å he e rasandi gott). De är kanske en fråga om hur du kan marknadsföra dig själv. Man kan inte alla gånger både odla och marknadsföra för då räcker inte tiden till. Jag kommer bra ihåg auktionerna i Almeria då allting var i stortset utsålt och bara ketchuptomaterna fanns kvar då köptes dom up ti Finland, vi lastade dom med en rasande fart och så up till Lubeck därifrån vidare till dom stora affärskjedjorna. Nu kan ja berätta om det för nu e ja inte mera beroende av dom skitstövlarna. Jag hamnade av olika orsaker till Vasa ett veckoslut och därifrån köpte jag förnödenheter däribland tomater, men då fick man ju smaka va en tomat smakar (månne den var lokalt odlad och mogen då den kom från växthuset?)

  7. Hej JanneB!
    Frugan prövade som omväxling att dryga ut potatismoset med kålrot och palstenacka idag och det var gott 🙂
    Att både odla och marknadsföra går nog men visst kan det ibland vara svårt att hinna med i alla svängningar på marknaden det måste jag medge. Vad gäller handeln med utlandet fick jag också en gång den kommentaren när jag träffade en holländare “att till Finland kan man sända vad som helst för det kommer inte tillbaka”. Om det stämmer vet jag inte men i alla fall är nog importörerna kvicka att sända varor tillbaka åt odlarna här hemma till och med i de fall när det inte är några fel på varan utan på grund av att dom inte lyckats sälja den vidare.

Kommentarer är stängda.