3 maj, 2012 av Charlotta

Fotbad

När man kan gå över åkern utan att få grälor när man kommer in, då är det dags att börja vårbruket 😉

Som vanligt har jag ingen större brådska utan jag tar det hela med ro. Lite konstgödsel är spridet på hemholmen, men till Anisor och sprida har jag inte ännu varit, räknar med att hinna innan det skall slås och hinner jag inte det är det ingen katastrof. Jag har kvar ensilagebalar så det räcker till en halv vinter till, så bara det växer någonting i sommar är det ok, men panikbehov har jag inte.

Någonting som däremot vill ta lite tid såhär på våren är alla stängsel. Det ramlar träd över dem, stolpar ruttnar av och så händer det sej att fåren knycklar ner stängslet om hösten när gräset alltid är grönare och godare på andra sidan. Och så vattengårdarna som is och storm härjar med. Endel är i trä, endel i nät. Båda sätten har sina för och nackdelar. Nät vattengårdarna är smidiga och behändiga att dra, men rostar sönder på bara något år. Trä håller bättre, spikarna rostar med tiden, men det tokigaste med dem är att de faller allt som oftast omkull över vintern och är tyngre att jobba med.

Någon vinterbadare blir jag aldrig, hujedamej vad det var kallt att ta av sej skorna och dra ut nät till en vattengård. Nätet behöver inte långt ut,fåren går ogärna i vatten, men där det är långgrunnt kan det fort bli farbart runt gården när vattnet går ut om den inte är tillräckligt lång.

NätvattengårdHär drar jag ut nätet som inte riktigt syns på bilden. Stolpen som står ute i vattnet är inte fast i bottnet. Det är berg under, långt ut i vattnet och endast 10-15cm gyttja ovanpå. Stolpen är istället fastgjuten i en fyrkantig, rätt så bred betongklump. Det är nu fjärde året den står där och det har fungerat riktigt bra. Tanken var att jag skulle kunna dra upp den på land till vintern, men ännu har inte det blivit av. Stolpen står stadigt kvar ändå. Kan ju också bero på läget, en mycket skyddad vik där det nästan aldrig blåser på.

Spikar fort!!Spika spika spika spika….

Fort ilandFORT ILAND!!!

Det riktigt brände i benen när jag kom upp ur vattnet, men dit fick jag det. 🙂

4 svar till “Fotbad“

 1. Sara skriver:

  Ser inte så kallt ut 🙂

 2. Antte skriver:

  vi har åxå en hel del ”sjö-stängsel” åt koddona dessutom ganska långt ut du dom ibland kan få för sej att äta uta vassan. Tidigare balansera jag men roddbåt då jag fixa stängslen men för ngr år sen köpte jag vadarbyxor för o de går utmärkt med dom!

 3. Bondmoran skriver:

  Grälor? Nu får du nog översätta tror jag… haha.

  Annars ser det rätt skönt ut i vattnet, att du inte tog dig ett dopp när du hade chansen 😉

  Kram
  Bondmoran
  http://www.bondmoran.nu

 4. Charlotta skriver:

  Ja, hur översätter man ”grälor” till ”svenska”? 😉
  Typ, ”bannor”, kanske, är det svenska? 🙂
  Den chansen har jag alla dagar, men det har aldrig fallit mej in att ta mej ett dopp, (frivilligt,) så länge temperaturen i vattnet är under 18 grader 😉