Wooops…

Med betes släpp inom några dagar tänkte jag att det skulle vara smart och försöka få bukt med eventuella övervintrande inälvsparasiter före jag släpper ut dem. Jag beslöt mej för att ge dem Axilur. Maskmedelsburken var som vanligt tom, så jag ringde igår morse till veterinären och pratade lite med henne och beställde två burkar axilur åt fåren. Ordinarie veterinären var ledig, så jag fick prata med en vikarie. Jag redde ut för henne antalet får, kilo per får, antalet lamm och det mesta som dom brukar vilja veta för att veta hur mycket medel dom skall skriva ut.

Vi konstaterade att en burk inte kommer att räcka utan att jag nog behövde två 500gr burkar och så får jag ju då lite kvar till senare. Nåja, hon lovade i sin tur ringa receptet till apoteket. Jag ringde apoteket och frågade om de hade hemma. Det hade de inte, men följande dag skulle det gå att få skickat ut om veterinären ringde in receptet i tid. Följande dag, idag, ringde jag och kollade, jo, veterinären hade ringt och efter klockan ett borde det komma 🙂 Klockan ett ringde jag så igen, jo, det hade kommit. Man vill gärna ringa och kolla att det säkert finns på plats när man ger sej påväg, det är ändå en liten båtresa och 20km bil innan man är vid apoteket. Nåja, när jag då ringde sade de på apoteket att: Jo, vi beställde en burk åt dej…

… VA? tänkte jag, kan de nu int få beställt tillräckligt med en gång, eller missförstod veterinären någonting. På bara några sekunder hann en hel del tankar flyga genom mitt huvud. Inte skulle det räcka med bara en burk! Måste jag ringa veterinären igen, eller är de på apoteket de blivit kolliga?

… Jaha… Svarade jag lite puttrigt fundersamt. Sekunden senare sade hon på apoteket: Ja det är ingen liten burk, det är ett 5 kilos ämbar! Så vi funderade att du kanske inte skulle behöva två sådana….

Det visade sej att axiluren inte längre finns i 500 grams burkar utan följande storlek är 5kg ämbar. Det är ju ett “litet” hopp däremellan 😉 Men väldigt glad är jag att de på apoteket inte beställde två “burkar” som veterinären skrivit recept på. Hur i hela fridens tider skulle jag svänga mej med 10kg maskmedel när jag behöver typ 1kg…. Fördelen med att bo på liten ort 🙂

axilur

En gammal tomburk och det fulla ämbaret 🙂

Men nu har jag maskmedel så det räcker några år. Hållbarheten är rätt lång, så det skall nog ordna sej. En liten törn i den ekonomiska planeringen, men inget värre än att man får sprida ut kostnaderna på det antalet år det räckt sedan när ämbaret är slut, och vad jag tror kommer jag att spara på det i sista ändan.

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.