Ut och resa!

Ja, tro det eller ej. Jag som är en liten hemmakratta och lite drar mej för längre resor tänker nu ta hela tre dagar “ledigt” och bege mej ut på vägarna. Jag rör mej så ofta på småresande fot när jag pendlar lite nu som då till Geta, så jag varken behöver, hinner eller orkar med några “längre” resor där emellan. Och är det så att det skall bära av någonstans så ska det va någonting som verkligen drar. Som exempel har jag bara varit en eller max två gånger till huvudstaden sedan högstadietiden. Vad skulle jag dit och göra? Dessutom ligger det ju så avsides… 😉

Men nu ska det bära av norrut. Första gången sedan… ja, vad skall jag dra till med, nångång under lågstadie tiden var det som jag besökte österbotten senast, så, man kan väl säga att det börjar vara på tiden. Men vad det är som drar, ja, det är någonting som verkligen drar 🙂 En träff för oss bondbloggare 🙂

Med spänd förväntan och nästan lite resfeber ser jag sååå fram emot att träffa de andra bondbloggarna och över huvudtaget se österbotten “med andra ögon” än de jag hade som 10-åring. Så om ni, någon läsare där i norr läser det här, och mot slutet av veckan siktar en ljusblå Honda som ser lite allmänt förvirrad ut, håll till höger! 😉

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Ut och resa!”

  1. Hej på dej! Visst behöver du som alla andra lite ledigt,, dessutom är det så trevligt med träffar, då vi som bönder ofta arbetar ensamma eller med familjen.. Dessutom när du kommer till Österbotten så får du se på verkligt fina grödor,, stora öppna fält ,, vilket vi här i södra delen av landet bara kan drömma om.. Vet vad jag skriver om för var förra veckan där på sommar-kongressen,, fick se dessa stora fina fält… här hemma så såg nog allt bra ut ännu för en tid sedan men ack nu är grödorna gula o skörden garanterat minimal… men mot vädrets-makter kan vi ju inte kämpa… Önskar dej en riktigt bra utfärd med din ljusblåa bil, ni ska ha de bra allihopa… hälsar en bondmora från östra-nyland.

  2. Jag hade också tänkt ta bil och åka omkring litet i Österbotten men sommaren är en bråd tid för en bonde så det blir att ta Pendolino upp och Pendolino ned och sedan sätta fart på allting som ännu är ogjort. Och det är inte litet …

    Man trodde i sin enfald att det skulle bli ledigare då kossorna såldes men det blev bara annorlunda arbeten. Förr arbetade man på åkrarna och i ladugården hela tiden men nu går den mesta tiden åt att bygga och underhålla maskiner och byggnader. Att ha nån annan att sköta dessa arbeten är inte ens att tänka på med de priser vi har nu.

Kommentarer är stängda.