Morgonstund har guld i mund……

Vackert väder har vi så till sist begåvats med, och visst är det roligt när det äntligen blir lite fart på växtligheten 🙂  Men samtidigt innebär farten på växtligheten att arbetsbördan också växer så när vännerna på till exempel facebook aviserar utryck som LEEEEDIGT och S.E.M.E.S.T.E.R. känns det ibland lite avigt……. men å andra sidan så visste man ju vad yrkesvalet innebar då när det begav sig.

Att man är i gång från soluppgång till solnedgång har ju sina positiva sidor också, för visst är det en vacker tid vi lever i 🙂

Soluppgång vid bevattning av en nyplanterad åker.

Sallatsplanteringen ovan är samtidigt ett litet experiment. Den är gödslad med två olika sorters gödsel och plantorna har behandlats lite olika inför planteringen som i sin tur gjorts på både vit och svart plast samt utan marktäckning. En test som görs för att jämföra kvaliteten på skörden och kostnaderna i odlingen.

Soluppgången fick mig att dra paralleller till vyerna i en musikvideo på Youtube som figurerat bland inläggen jordbrukare emellan på facebook.

Nää, nu ut och skörda vidare……. 🙂

PS. verkar lite segt med musikvideolänken, den här länken lär fungera bättre  http://tinyurl.com/cvfk8dr DS.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Morgonstund har guld i mund……”

  1. I din länk så fattas de sista ” DS”:en vilket gör att länken inte öppnas som den skall. Istället för att publicera långa webadresser så kan man enkelt förkorta dem på http://www.tinyurl.com.

  2. Det är mycket med det här tekniska, alltid lär man sig nåt nytt 🙂 Provar tinyurl:en.

Kommentarer är stängda.