Svar till tekniskt intresserad: Aj, och torrhö.

Jag skrev en blogg här nysses om Aj och torrhö. Jag fick en fråga om inte det skulle vara bättre billigare och på alla sätt smartare att ha en liten traktor, typ kinesisk, mindre, billig. Jag har som vanligt ett noga övervägande när jag väljer vad för sorts grejer jag anskaffar, så även med traktorer. Men du, Tekniskt intresserade har nog en stor poäng i din fråga, skall det vara nödvändigt att ha så stora traktorer till en sån liten fårgård. Svar måste man fråga varje enskild gård, såhär tänkte jag.

Jag började med att köpa forden. Jag behövde en traktor som skulle kunna bala torrhö i småbalar. En traktor som var lite hävare än pärlan. Jag tog småbalar de första åren. Ett mycket arbetsdrygt jobb. Och hela familjen fick släppa allt de hade i händerna för att jag skulle få in torrhöet när det var väder. Sedan var det inte så huxflux att flytta alla balar från Anisor till Ytterholm. Det var också arbetsdrygt och fick göras med såväl traktor och släpvagn på sommarhalvåret som med snöskoter och släde över isen på vintern. Att flytta torrhö från 8ha var ingen enkel sak. Dessutom skall man ha tak åt allting. Exakt hur många balar det blev har jag glömt, men ett minne av ca 3000 balar har jag. När man då på en snöskotersläde får med sej 30st har man några resor… På traktorvagn får man ju med sej betydligt fler, men även där finns det en begränsning och så händer det sej lätt att lassen rasar när man skall köra upp och ner på pråmen och till och från stranden. Till det skall man ännu lägga kravet på vackert väder.

Det tog inte så många år innan jag kom på att jag måste få balarna i plast… Först skaffade jag en liten plastare, men sen hittades den här kombimaskinen som jag har nu, balare och plastare i ett ekipage. Precis det jag behövde för att kunna sköta allt själv. Någon traktor att dra med hade jag inte, men det fick jag låna. Men småningom köpte jag sedan Jonte. Stor va han. Men jag behövde en stor traktor för att kunna dra ekipaget.

Slåtterkrossen köptes före balmaskinen. Före Jonte var det pappas zetor som fick kämpa med den. Det gick riktigt bra, även om jag alltid fick ringa åt pappa och fråga, hur va de nu, vilken spak och vipu skulle åt vilket håll var gång jag flyttade åker och behövde vika ihop slåtterkrossen… Nå, det kan man leva med, men balmaskinen kräver ganska mycket kraft så därav Jonte.

Att hålla på och låna traktorer för att få ensilaget slaget, balat och plastat går ju. Ja. Men får man göra det när man vill och när det är väder är det ju bättre. Man får kvalitet på det vilket är bra. Får behöver inte lika bra kvalitet som t.ex. mjölkkor, men det är inget fel med att försöka få det så bra som möjligt. Fåren mår bättre, växer bättre och över huvudtaget är det bättre med bra kvalitet även åt får.

Att hyra in någon för att sköta jobbet kan man också göra. Man balar ihop ganska mycket balar för det vad jag gav för traktorerna och balmaskinsekipaget. Sen är ju frågan igen det att när får man det gjort. Alla vill ju ta ensilage åt sej själv först före de far till andra. Och så är det ju det att då gården befinner sej på en holme, utan fast väg, och 8 ha på en annan holme, så vem får man att komma med sina grejjer ut hit och när? Och till vilken kostnad?

Men det är ju inte bara i ensilagetider man har nytta av stora traktorer. Även när skiten ska ur fårhuset är det bra att ha någonting stort att bända på med. Före Jontes tid var det en av pappas cormic som fick slita för att få ut skiten. Det gick, men traktorn mådde nog inte bra av det… Även grepen var i flitig användning. Men efter att skiten kommit ur fårhuset skall den också spridas. Blöta höstar och leråkrar gör att det gärna får vara bra drag i pållen som skall köra ut skiten och sprida den, och sen plöjningen är ju ett kapitel för sej.

Forden och treskäriga kverneland gjorde ju nog ett bra jobb… när det for framåt… Men efter dagar som den när jag körde fast mej 3 gånger på en eftermiddag och fick ringa efter pappa var gång att han skulle komma och dra löst mej ur lervällingen, och han till slut sa : kan du int göra nånting annat idag? Då börjar man ju onekligen både fundera och önska sej någonting annat i traktorväg. Någonting som drar på alla 4! Jonte har åtminstone inte ännu kört fast, även om jag på senare tid lyckades komma över en hygglig 3 skärig överrum växelplog. Hyggligt pris – hyggligt skick.

Men det är inte bara de större jobben där jag har nytta och glädje av stora traktorer i förhållande till min lilla fårgård, men även andra jobb finns det för traktorerna lite nu som då. Jobb som kräver lite mer kraft. Lyfta upp nån lite större båt, dra stocklass, landsvägskörning händer sej inte så ofta, men när det blir av så är det bra om det lite löper undan även med större lass.

Kinesiskt … Nja, någonting som jag inte ha hört någonting om är jag alltid skeptisk för. Många frågor dyker upp i huvudet. Även dom kostar pengar, hur mycket, och är det värt det, att sätta pengar på en ny kinestraktor som man inte vet någonting om, eller om man får tag i reservdelar, när man kan sätta pengarna på någonting man känner till och vet hur dom fungerar, och vet att de är ok även om det är begagnat. Passar alla redskap, kopplingar, elsystem? För att bara ta några frågor… Nja, det man vet och känner till, vet var och att man får service och vet vad det är för material i grejjerna, det är värt en hel del det också.

Skulle man hård dra och räkna allt i enbart pengar i första änden är det helt möjligt att en kinestraktor skulle vara billigare, men i det långa loppet tror jag man drar ett säkrare kort, ( även med någonting begagnat ) med någonting man känner till.

Hoppas du, i min utredning, fick svar på din fråga 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Svar till tekniskt intresserad: Aj, och torrhö.”

  1. tycker du väldigt bra beskriver hur man bygger upp ett jordbruk idag utan att ta ett massivt lån på miljoner som man ibland kan läsa om att någon gjort för att bygga ett nytt jordbruk från noll.

    Håller också med om begangnat, då kan man själv fixa det. Inom jordbruket behöver man ju sådant som inte är gjort av plast och går sönder bara för att man tittar på det.

  2. Tack för din utförliga kommentar. Det är många som berömmer Jinma traktorerna, och speciellt då för deras smidighet, trots att de är kinesiska.

  3. Tack, tekniskt intresserad 🙂
    Jo, alltså jag är absolut inte emot någonting som är “utifrån”, jag har inte heller “låst” mej vid ett visst märke på t.ex. traktorer. En kinesisk traktor kan mycket väl vara hur bra som helst, jag har i mina val fallit för det som kommit mej emot som motsvarat ungefär det jag sökt. Med en syster som studerat kinesiska och Kina och även jobbat där så känns Kina inte alls som världens ände mer, där allt i plast kommer ifrån. Man kommer med flyg till Kina fortare än vad man kommer med båten över till Stockholm från Åbo. Kina kommer starkt framåt, vem vet, kanske vi en dag alla sitter i varsin Jinma 🙂

  4. jag tror nog att andrahandsvärdet på en kinatraktor inte existerar, men på ett västmärke så faller nog priset inte alls, efter dom första 10 åren.

    reservdelar har nog inte varit tillgänglig hittills på kinaprodukter, utan mer av slit o släng.

Kommentarer är stängda.