Om inte märkligt så i alla fall konstigt

Varför skall dom enklaste ideerna vara dom som är svårast att komma på? Bakom oss har vi en sommar som inte kommer att gå till historien som någon av dom bättre. Och med bättre menar jag då i rent agrarproduktivt syfte. Det faktum att solen och värmen har lyst med sin frånvaro stör mig inte nämnvärt, det enda som egentligen är roligt med värmen är att barnen kan åka och simma, själv klarar jag mig så bra med mulet och +15 grader.
Det om det, som sagt, ingen större produktivitet som sagt. Garaget som skulle värmeisoleras eller eventuellt göras nytt i sommar står orört och likadant är det med de flesta av målningsprojekten. Det är bara ett faktum att när ingen semester kan tas ut sommartid utan alla vardagar består av jobb så blir nog hemmanet lidande, tyvärr.

Men EN sak har jag i alla fall åstadkommit, tyvärr 23 år försent. Trogen bloggläsare vet ju att den värsta pest jag känner till är råttor. Speciellt råttor som förskansar sig i mina anläggningar.
Av denna orsak brukar torken städas nästan hysteriskt på höstarna för dom gånger jag slarvat har långsvansarna attackerat redan på förvintern. Största problemet har varit cyklonen där agnarna kommer ut ur rensen. Jag har prövat lite olika metoder; stängd agnbänk, öppet vagn, täckt vagn och låda. Lådan var sämst för när jag tömde den bodde en råtta därunder, så icke mer låda.

Senaste åren har jag haft en gammal kippvagn under röret men lite blåser ju alltid över och så har problemet varit ett faktum. Att samla upp agnar och damm från ett sandunderlag låter sig inte göras med något mindre än att byta ett lager sand, vilket då har gjorts på höstarna.
Helt oförberett kom ett ord fram i huvudet när jag gick förbi platsen en dag på försommarn. Ordet var betongplatta!
Ja, naturligtvis, om man gjuter en liten betongplatta under röret där agnvagnen står så kan man ju sopa, t.o.m dammsuga den rent på höstarna.
Det var denna lilla ide som tagit 23 år att komma på, vilket kan upplevas som precis så ineffektivt som det är.
Nåja, ord och handling är ibland ett hos mannen så nu står faktiskt betongplattan på plats och väntar på årets agnar. Och bra blev det!

I övrigt kan vi även i år notera att “brått lönar sig inte”. Jag kan inte se någon större skillnad på min spannmål som såddes “för sent” i förhållande till de åkrar som jag vet att såddes tidigare. Vi ligger i Österbotten ungefär 10 dagar efter normalnivå och håller bara de värsta regnen sig på behörigt avstånd tror jag nog detta skall bli bra i år också.

Hur vet man förresten när dom andra böndernas åkrar är sådda? Jo det beror på den sk “skovaluvseffekten” eller skärmmösseffekten som det blir på högsvenska. Det var en bekant till mig (icke bonde) som kom på namnet. Han noterade att han på försomrarna såg  många bilar som körde sakta och chaufförens skärmmösskärm pekade än till vänster och än till höger. Det var ju förstås en bonde som kollade kollegernas växtlighet.

Förresten, tillrättaläggas kan att sommaren förstås inte på något vis varit sysslolös, den har bestått av det vanliga, besprutning, gräs, maskinunderhåll, gräs, flyghavreplockning, gräs etc och sen lite gräs mellan varven.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

3 reaktioner till “Om inte märkligt så i alla fall konstigt”

  1. Apropå “skovaluveffektin” så brukar jag överlåta körningen till frun när det är speciellt viktigt att “granska”. Både för husfridens och trafiksäkerhetens skull.:)

  2. Ifråga om gnagarna så har jag lärt mej att man ALDRIG skall bygga dubbla väggar eller slutna ställen. Allting måste byggas så att de inte kan gömma sej för katterna. Vi har nu två unga katter och en liten kissemiss så gnagarna har minskat rejält. Vår gamla katt började bli stel och låg mest på soffan. Välförtjänt för den är 14 år gammal. Gift och fällor fungerar dåligt men katter är effektiva om man ser till att de kommer åt överallt.

    Vi hämtade en bil från Kimito i går och kollade växterna längs vägen. Vissa ställen OK men en hel del grönt ser man också här i södra Finland.

  3. Hej Kalle 🙂
    Här i sydvästra änden av landet har tröskorna nog varit på G redan någon liten vecka, om det blir bra de dom får i tanken ska jag låta vara osagt, men snurrar på gör dom. Antagligen blir det litet avbrott nu, regnet öser ner idag, fredag.
    Fördelen med att bo på holme, man vet exakt vad man har kring knuten, Råttor har vi inte på holmen och det var månader sedan jag såg ett möss. Saknar ingetdera 🙂

Kommentarer är stängda.