Pandemi.

Finland börjar  komma igång igen efter den årligen återkommande pandemin som lamslår det mesta i landet, däremot är mellan- och sydeuropa fortfarande drabbat. Det är svårt att upprätthålla verksamheten om något oförutsett inträffar då näringslivet är mer eller mindre utslaget. Jag försöker i görligaste mån bunkra upp med sådant jag vet att jag kommer att behöva senast före midsommar för efter midsommarn så brukar de första tecknen på vad som komma skall börja göra sig påminda. I år klarade vi rörelsen bra men ifjol då byggnadsverksamheten var livligare på “torpet” var det lite mer problem. Konstigt nog så har jag sen vi började med den egna verksamheten 1988 inte drabbats utan kunnat jobba på som vanligt  🙂

Vill nu bara med detta korta inlägg meddela att jag nog är igång trots att det blivit lite glest med uppdateringarna den senaste tiden. Brist på ämnen är det inte för det händer så mycket varje dag nu då odlingssäsongen är som intensivast.  Jag har flera kvällar (nätter) påbörjat ett inlägg men trots att det bearbetats hela dagen så att det bara vore att på tangentbordet knacka in tankarna så har inte orken räckt till, är det månne ett ålderstecken?

Antagligen återfås en del krafter så småningom nu då det mörknar redan vid tjugotvå-tiden och arbetsdagen ute på fältet obönhörligen naggas i kanten då man också på morgnarna får vänta allt längre på soluppgången.

En ny dag gryr 🙂

Detta veckoslut är det hursomhelst mycket på gång så ni som förgäves sökt efter mina uppdateringar av bloggen får ge er till tåls ännu en tid, vi får se vad jag hinner med men i alla fall så ämnar jag också i år delta i Stundarsmarknaden på söndag.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Pandemi.”

 1. Nu är du och krafsar på en av mina hjärtefrågor, nämligen varför löntagarnas semester skall var så helig att den överskuggar allt. Jag förstår om man vill vara ledig och koppla bort jobbet när man har rätt till det men inte borde väl samhället kunna stanna med semestermantrat som grund.
  Några exempel som roat mig genom åren:

  Jag anser att man sköter sina åtaganden även under semestern och vill man inte göra det så skaffar man en ersättare. Det roar mig (eller irriterar) när någon ringer ett jobbärende och 1001 gånger börjar med att ursäkta sig över att dom ringer under semestern. Om jag vill vara ifred svarar jag inte, så lätt är det.

  Ännu roligare blir det när någon skall ringa och skälla på en för något. När man sedan i förbigående nämner att man har semester så slutar dom skälla, och ursäktande säger att dom inte visse att jag har semester. Sen gör det tydligen ingenting att det är oskött för jag har ju semester.

  Vad är det för heligt med Semester? Förstår inte

 2. Jag nämnde ju inte orsaken till inlägget men i dig Kalle tycks jag ha en själsfrände eftersom du förstod vad saken gällde 🙂 Och visst tycker jag som dig att vill man ta ledigt så tar man ledigt men jag tycker det är fel att det skall störa verksamheten för den som “måste” arbeta.

  Nåjaa, måste och måste arbeta, visst kan jag också ta ledigt om jag vill men gör jag det under växtsäsongen är nog risken stor att det blir ledigt resten av året också. Semester har jag inte haft sen 1988, även om jag nog varit ledig någon dag, ty jag likställer ordet semester med betald ledighet. Enda betalda ledigheten jag haft sen 1988 är, vad jag nu kan dra mig till minnes, några av fpa betalda dagar i samband med en knäoperation. Det satt hårt åt även den gången trots att det var ett arbetsolycksfall som föranledde operation, det ansågs nämligen vara en åldersbetingad skada. Tyckte att det lät lite märkligt ty mitt andra knä är vad jag förstått exakt lika gammalt och helt felfritt. Vad gäller betald ledighet har för en gångs skull frugan det lite bättre ställt emedan hon fått betald modersskapsledighet 🙂

  Den heliga semestern tycks ju vara så starkt förankrad att man självmant skall lägga till 5 veckor till leveranstider ifall man köper något under semestersäsongen. Det fick jag i alla fall till svar när jag undrade var kylmaskin lämnade som jag beställde kring midsommar i fjol. Meddelades vid beställningen att tillverkningstiden är 7 veckor så när det började gå mot slutet av augusti utan att maskin kommit försökte vi ringa fabriken. Först till månadskiftet augusti-september byttes den automatiska telefonsvararen ut mot en “levande” människa som menade att vi borde ju ha förstått att addera 5 veckor till den beräknade tillverkningstiden då det är semestertider :/

  Ett j..vla “jomande” för lite semester kanske någon tycker om mina skriverier men jag räknar nog kallt med att landet går i dvala på grund av semester från midsommar till skolstarten och det kan vara nog så besvärligt då odlingssäsongen är som intensivast. Nu är vi bönder inte de enda som “lider” det finns säkert många andra privatföretagare som är i samma situation.

  Till all lycka så tar befolkningen inte semester från ätandet så mat går åt även under semestern, det tackar jag för 🙂

 3. För mej har semester alltid betytt att jag kan jobba som en dåre med jordbruket (då också). Som bonde har man säkert svårt att förstå det där med semester – det är nånting som finns på Mars …

  I år var det speciellt jävligt då pojkens bil gick sönder och den blev stående “över semestern” på Kimito. Det var ju en stor miss att alls lämna den där men vi är helt utskämda med min ludikusin som är bondpojke och sköter om bilreparationerna i sin verkstad året runt (och nästan dygnet runt).

  Och så läser man i tidningarna att semestern är den farligaste tiden i familjen för då bråkar folk mest med varandra, super, slåss och skiljer sej … Hå-hå ja-ja – tur att vi inte har semester.

 4. Måste ju bara kommentera det där med moderskapsledigheten; Den summan jag fick från FPA då jag var hemma med Kalle täckte nog inte de kostnaderna som kom då jag hade vikariehjälp (avbytarena) i lagårn. Nåväl,nöjd får man ju vara att jag fick avbytare, alla företagare är inte riktigt lika lyckligt lottade. Men sen kan man ju fråga sig; vem annan betalar för att få vara hemma o sköta sitt barn?

Kommentarer är stängda.