Tröskning.

Trots regnandet den sista tiden har kornet mognat så pass att det blev dags för tröskning i år också. Något senare än normalt men ändå hyffsat tidigt för att det skall finnas chans till bra väder, det brukar ju bli sämre med det ju senare spannmålen mognar.

Tröskningen inledd 06.09.2012 på Nylandsåkern, sort Edel, förfrukt grönsaker, bearbetning 1 överfart med carrier och 1 överfart med S-pinnharv, sått med Rapid 27.05.

Tröskorna har tendens till att bli större och större, fascinerande hur snabbt de tuggar i sig växtligheten när det är goda förhållanden. En videosnutt av dessa “åkerns monster” i arbete i följande länk Korntröskning i Långmossen

Att tröskningen kommit igång gläder säkert också tranor och gäss 🙁 För ett par veckor sen när de första flyttarna anlände och tröskningen ännu inte kommit igång var det ett sjujäkla liv när plogarna på hög höjd cirklade runt för att leta efter tröskade åkrar att använda som landningsbanor för att sen kunna trampa in i det otröskade för att äta och smutsa ner. Några större arealer med liggväxt fanns inte heller så dom fick snällt vänta tills tröskningen kom igång.

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Tröskning.”

  1. Jag tröskade 7 hektar och skulle fortsätta i dag men så kom det en liten skur och allting är blött. Jag har visserligen en hel del jobb i torken. Fjärrstyrningen till fläktarna som ofta krånglar efter sommarens åskväder borde lappas ihop och så skall ju det tröskade vetet jämnas ut. Skjortan var ju som en våt trasa efter det men gymfaktorn var hög.

    Det ser ut att bli vad farsan kallade “nappande” den här hösten, dvs. man “nappar” nån hektar och så regnar det igen …

  2. Hela skörden i år har nog varit ett “nappande”, dessutom lade sig havren ganska tidigt och var besvärlig att tröska. Annars har allt löpt på bra och farsgubben körde igenom det sista “vinjett” vårvetet idag. Angående stora tröskor kan de även om de är dyra vara en god affär år som dessa. Att tröska mycket i bra förhållanden sparar mycket i torkkostnader och även på psyket. 🙂

    Pontus, Åland

Kommentarer är stängda.