10 september, 2012 av

Tröskning.

Trots regnandet den sista tiden har kornet mognat så pass att det blev dags för tröskning i år också. Något senare än normalt men ändå hyffsat tidigt för att det skall finnas chans till bra väder, det brukar ju bli sämre med det ju senare spannmålen mognar.

Tröskningen inledd 06.09.2012 på Nylandsåkern, sort Edel, förfrukt grönsaker, bearbetning 1 överfart med carrier och 1 överfart med S-pinnharv, sått med Rapid 27.05.

Tröskorna har tendens till att bli större och större, fascinerande hur snabbt de tuggar i sig växtligheten när det är goda förhållanden. En videosnutt av dessa ”åkerns monster” i arbete i följande länk Korntröskning i Långmossen

Att tröskningen kommit igång gläder säkert också tranor och gäss 🙁 För ett par veckor sen när de första flyttarna anlände och tröskningen ännu inte kommit igång var det ett sjujäkla liv när plogarna på hög höjd cirklade runt för att leta efter tröskade åkrar att använda som landningsbanor för att sen kunna trampa in i det otröskade för att äta och smutsa ner. Några större arealer med liggväxt fanns inte heller så dom fick snällt vänta tills tröskningen kom igång.

 

 

Etiketter: ,

2 svar till “Tröskning.“

  1. Nisse skriver:

    Jag tröskade 7 hektar och skulle fortsätta i dag men så kom det en liten skur och allting är blött. Jag har visserligen en hel del jobb i torken. Fjärrstyrningen till fläktarna som ofta krånglar efter sommarens åskväder borde lappas ihop och så skall ju det tröskade vetet jämnas ut. Skjortan var ju som en våt trasa efter det men gymfaktorn var hög.

    Det ser ut att bli vad farsan kallade ”nappande” den här hösten, dvs. man ”nappar” nån hektar och så regnar det igen …

  2. Pontus skriver:

    Hela skörden i år har nog varit ett ”nappande”, dessutom lade sig havren ganska tidigt och var besvärlig att tröska. Annars har allt löpt på bra och farsgubben körde igenom det sista ”vinjett” vårvetet idag. Angående stora tröskor kan de även om de är dyra vara en god affär år som dessa. Att tröska mycket i bra förhållanden sparar mycket i torkkostnader och även på psyket. 🙂

    Pontus, Åland