Och så blåser det…

Nämen vilken surprisan, det blåser, idag igen…

Det är som förmårrat och det promenerar på mina nerver. Varför skall det alltid ställa sej och börja blåsa vart år just när jag skulle vilja hämta hem fåren från holmarna?

Nu vandrar jag omkring på holmen och fnattar på med allt möjligt och får egentligen inget vettigt gjort. Det jag skulle behöva göra, (få hem fåren) går inte, och då slår det spinn i huvudet och inget blir gjort. Att föröka tänka framåt, vilka jobb som kommer att komma, som jag skulle kunna göra nu medan jag inväntar bättre väder går ju, men ändå ligger osaligheten i huvudet och koncentrationen uteblir.

I Geta står Mats och liksom jag, hoppar av irritation över blåsandet. Han skulle behöva blastdöda potatisen inför upptagningen som smäller igång om nån vecka, men när det blåser går inte det. Det får inte flyga omkring, det får inte regna och alla andra krav som det har på sej, för att blastdödningen skall bli lyckad.

I väntan på bättre väder stuvar jag in någon maskin för vintern, väger baggar, syltar och saftar, drar eltråd, klipper gräs, flyttar och stuvar om i frrysarna, byker och manglar, och… ja, allt vad man nu hittar på att fylla dagarna med. Har till och med snart hittat alla delarna till vävstolen, men det får nog bli en annan dags historia 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.