28 september, 2012 av Charlotta

Den där frontlyften…

Säger som Saltkråkans farbror Melker: Har man lovat, så har man ju lovat, det har man ju… Jag brukar kunna vara glömsk, men det minns jag, att jag tydligt lovade återkomma till Valles frontlyften 🙂 Så, här är den.

Frontlyften på Valle

Valles frontlyft bild två

Home made nångång för länge sedan. Men den fyllde sin specialfunktion då. Han som hade den då lyfte och flyttade kalkramper med den, och den passade alldeles utmärkt till det. Sen var den i användning till lite ett som annat med sin förre ägare och nu har jag den till lite dittan som dattan. Det som jag nu lite söker är en jättekort, dubbel, hydraulisk, tryckstång till den, så man skulle kunna vinkla upp redskapen lite mer på den än vad det går att göra med den tryckstång jag nu har. På bilden är det en vanlig tryckstång så den är stum, men det är rätt kul när man kan vinkla den åt alla håll sådär lite som tänkt.

I framtiden drömmer jag om att skaffa frontlastare till Valle. Det är kanske inget absolut nödvändigt, men alltid behändigt att ha lastare i nosen på traktorn. Så spelar det ingen roll vilken traktor man har var för att kunna göra alla olika jobben.

8 svar till “Den där frontlyften…“

 1. Antte skriver:

  Mårå, den stoora Dansk-ägda reservdelsfirman med säte i Kimito har sk teleskopiska tryckstänger. Ha sjölv tänkt mej en sån ti våran frontlyft men priset ha avskräckt mej effektivt, begnagade står ej att finna…

 2. Jordbrukare skriver:

  Vad är en kalkramp?

 3. Nisse skriver:

  He-he, jag undrade också först vad en kal-kramp är för nånting …

  Frontlastare på ett jordbruk är ett måste. Min gamla MF65 från 1960 med James-lastare har varit till stor nytta i 50 år. Den fungerar mest som motoriserad skottkärra men det bästa är att skopan ligger på marken och det är lätt att vältra till och med stora stenar i den. Den används för alla sorters transporter och som stege.

 4. Okänd Person skriver:

  Hej! Jag läste din blogg, och den är ganska intressant. Det här är ingen reklam, utan jag vill bara att folk får veta att jag verkligen finns här ute med min blogg. Umm.. Men ja..

  Du kan, om du ser det som reklam, ta bort det om du inte vill ha med kommentaren.

  Allt jag vill är att du tar traktorn med dig och läser min blogg: http://livetzmening.bloggplatsen.se/

  Det handlar om mig och min syn på livet, samt några andra saker!

  Ha kul att blogga! 🙂

 5. Charlotta skriver:

  Hej Jordbrukare 🙂 Och alla ni andra som undrar va 19 en kal-kramp är 😉 det är ju inte riktigt som när man har sendrag nej… En kalk-ramp skulle jag kanske ha skrivit, med facit i hand begriper knappt jag vad jag skrivit 🙂
  En kalk ramp – alltså en ramp som man har med sej vid kalkspridning, så att lastbilen kan backa upp och tippa kalk i spridaren. Så istället för att sitta och ranta runt och hämta, och föra, och lämna rampen, hängdes den i frontlyften, så att den hela tiden fanns till hands. Hoppas några frågetecken rakats ut 🙂

 6. Jordbrukare skriver:

  Har aldrig sett något liknande. Måste i så fall vara en ramp till en sån där pytteliten kalkspridare som de typ använde någon gång före Kristus.

 7. Charlotta skriver:

  Hejsan Jordbrukare
  Nåjaa,,, kalkrampen är väl ca 3meter lång, 2,70 bred och väger runt 8-900kg. I kalkspridaren rymdes ca 10 ton… Så lite hävare än det dom använde före kristus tror jag väl ändå att den är…