13 februari, 2013 av Mats

Gjutning

Tisdagen denna vecka var en varierande dag. Förmiddagen tillbringades med att stycka och förpacka månadens slaktko som skall levereras till direktförsäljningskunderna. Det var hygien, renhet, handdesinficering och prydligt antecknade vikter för hela slanten. Eftermiddagen var det gjutning av golv. Det var klottigt, svettigt, bökigt och betongstänk i ansiktet. Rätt olika upplevelser.2013-02-12_13-01-32_196

Själva gjutningen var ur den mindre omfattande ändan. Det handlade helt enkelt om att gjuta igen gödselrännorna i gamla båsladugården som skall bli “tonårsgård”. Tanken är att när fjolårets kalvar avskiljs från sina mammor i slutet av februari får de flytta in gamla ladugården istället för i ungdjursavdelningen. Orsaken är att jag vill ha möjlighet att hålla årskullarna lite mer åtskilda. I nuläget har jag bara två grupper, vuxna djur och ungdjur från c. 6-18 månader. Den där ungdjursgruppen är egentligen lite för bred åldersmässigt, det blir onödigt stor skillnad mellan individerna i övre och nedre ändan av rangskalan. Genom att ha två ungdjursgrupper får den ena bli nåt i stil med 6-12 månader och den andra 12-18. Skillnaden är inte jättestor och skulle det kosta stora pengar att göra den här indelningen skulle jag förmodligen låta bli. Nu består insatsen endast i att gjuta igen gödselrännorna och montera lite grindar och så pass mycket kan jag väl satsa på social jämnvikt.

Avdelningen blir inte perfekt, bl.a. kommer djuren att få gå på ströbädd i en isolerad byggnad med begränsad takhöjd. Det är inte helt säkert att den lösningen kommer att fungera riktigt bra och det är fullt möjligt att årets grupp blir både första och sista årskullen i avdelningen.  Trots det är betongen som pumpades in idag inte bortkastad. Om ladugården inte funkar till tonårsavdelning får den väl bli nåt annat och då är det förmodligen inte heller till nackdel att ha fyllt igen gödselrännorna.

2 svar till “Gjutning“

  1. Daniel skriver:

    När jag själv började ha kalvar i boxar med ströbädd i ett gammalt isolerat fähus märkte jag snabbt att fukten och ammoniakångor var ett problem. Torv som strö hjälpte dock betydligt, svårt att få tag på nu tyvärr men man får hoppas på en torrare sommar. Att gödsla ut ofta blev en nödvändighet för min del.
    Har du “gråtplåtar” för ventilationens inkommande luft, de tror jag skulle kunna hjälpa ifall det blir problem. Borde finnas hos “Åkerpojkarna” i en kommun österut. Men hoppas att allt funkar, byggnader kan ha så olika utgångslägen! 🙂

  2. Mats skriver:

    Gråtplåt är ett alternativ, men jag inleder åtminstone utan. Ladugården är c. 200 m2, vilket gör nästan 500 m3, och djurantalet kommer att begränsas till 10-15 halvårskalvar. De borde inte producera så mycket fukt att ventilationen inte skulle fixa det. Men man vet aldrig.

    Att gödsla ut ofta har jag räknat med, om inte annat så för att byggnaden inte är tänkt för några metersdjupa ströbäddar. 🙂