Exil-blogg

Jag är placerad i Kuopio. Antar att detta är väldens första svenskspråkiga bondblogg som skrivs från denna stad som har den egenheten att härifrån är det långt till precis allting. Själv är jag hitplacerad på en dubbelkurs, och att dubbelkursa är aldrig fel.

Det är förstås mitt lönevärv som tillsynande brandbyråkrat som fört mig hit, men eftersom kursens gäller “Lantbrukets brandskydd” så kan jag förstås suga i mig en massa information som man kan ha nytta av som jordbrukare också.

Bakgrunden är förstås den att det brinner lite för mycket fähus i Finland just nu. Sen kommer det förstås på köpet att eftersom nu i brukvarande anläggningar ju är multumstora så blir ju skadorna vid varje brand därefter. Alltså tröttnar försäkringsbolagen, kräver bättre tillsyn och där kommer räddningsverket in i bilden.

Under dessa dagar har jag bland annat blivit upplyst om att det fortfarande är elen som förorsakar de flesta ladugårdsbränderna (60%) Det skulle jag inte ha trott eftersom elen överlag förorsakar allt mindre och mindre bostadsbränder. Sk. “heta arbeten” är också överrepresenterade i statistiken. Förebyggande insatser finns det dock gott om och det är väl det som jag skall börja åka runt till jordbruken och upplysa om nu då så småningom.

I morgon skall vi på studiebesök till ett fähus i Nilsiä och där skall vi uppenbarligen leka brandsyn. Efter det blir det hemförlovning.

Men nu till ärendet, en fråga som kom upp på en föreläsning idag och som det rådde delade meningar om. Vad säger Ni som känner till kor, och då närmast mjölkkors beteende. Är det så att det finns en klar ledarko och skulle det i så fall vara lönt att märka upp den på något sätt så att brandkåren vid evakuering kunde ta ut den först och sedan lättare få ut alla andra. Vår föreläsare menade att det är så, vissa i salen menade att det var bara struntprat. Jag låter frågan gå vidare till er som är ko-kännare.

I övrigt finns det ensak som är bra med att vara evakuerad i obygden. Nu har jag haft tid på kvällarna både att fixa deklarationen och så har också nästa års odlingsplan blivit så gott som klar. Vete, havre och korn i förhållandet en tredjedel var blir receptet på nästa säsong. Hoppas då bara priserna står sig som dom är nu.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

4 reaktioner till “Exil-blogg”

  1. Korna har en rangordning det är klart, men min uppfattning är den att det nödvändigtvis inte är kon högst upp på rangordningen som går först eller bestämmer vart flocken går och när de går. Oftas går olika kor först om de går för att dricka o olika kor som börjar o äta eller lägger sej o idisslar. Sen är deras beteende lite annorlunda i en ladugård, trots att korna går löst behöv de ju inte gå så långa sträckor för att dricka eller äta, följaktligen har en ledande ko inte så stor betydelse. Sen korna som idisslare en stark instinkt att fly från fara så om de brinner rusar nog alla iväg oberoende rang.

  2. Jag misstänker nog att det inte skulle ha någon praktisk betydelse om man sku märka ut ledarkon åt räddningsmyndigheterna. Dels därför att om det börjar brinna hinner ingen främmande börja söka igenom besättningen för att hitta rätta kon att släppa ut först och dels därför att korna nog själv kommer ut om de får en möjlighet att göra det. Hemma hade vi nog en tydlig ledareko, det var alltid Olvi som ledde hem flocken från betet. Här på Heisala kan jag inte så där på rakarm säga vem som är ledaren, visst har vi några tanter som är mera nyfikna än andra men om de är ledarna kan jag inte säga. Men åandra sidan så är det ju nog oftast så att om en går ut, så kommer nog resten efter.
    Jag tycker det är svårare att se i en lösdrift vem som är ledaren. Visst har de sin rangordning o man ser vem som är högst o vem som är längst nere i rangen. Så där rent teoretiskt är ju inte den som är högst i rangen automatiskt ledaren, utan den som är högst placerar sig mitt i flocken då de går fritt.

  3. Det fungerar nog fint med ledarko utomhus i hagen. Men kanske inte om de står instängda och speciellt inte i en brandsituation. Har dessutom korna varit uppbundna ett längre tag, så har de inte kunnat gjort upp någon ranking på mycket lång tid.

Kommentarer är stängda.