Vadå, köttproducent?

Eftersom jag inte håller på med djuruppfödning hade jag tänkt avstå från att kommentera “hästköttskandalen”, den har ju stötts och blötts en hel del i media, men en del saker retar mig så pass att jag måste “skriva av mig”.

I början av skandalrapporteringen såg jag en del noteringar över att köttproducenterna fuskat med märkningen. Vadå köttproducent, det är ju i förädlings (fördärvnings-) skedet som fusket pågått! Ingalunda produceras kött av mellanhänderna utan av djurbönderna och de har så vitt jag vet inte deltagit i fuskandet!! Joo, jag har hört att man gör försök att producera kött articifiellt -kanske var det dylikt “kött” i det isländska fallet?- i så fall kan väl köttillverkaren kallas för köttproducent.

Sen har jag undrat varför hästköttsproduktion inte underställs samma övervakning och kontroll som annan köttproduktion? Det verkar ju vara rena vilda västern med djurförsvinnanden och transporter hit och dit.  🙁

Verkar som om det mesta av fusket bedrivs av stora certifierade företag och då borde ju handlingar och dokument motsvara kraven i certifieringen och partiernas härkomst och innehållsförteckningar därefter. Också vi växtodlare har av handeln fått krav på certifiering av våra produkter och produktionsmetoder enligt alla möjliga ISO och GAP standarder. Men jag undrar till vilken nytta dylika certifieringar skulle vara annat än att få några mappar i hyllan och en några tusen euros räkning i postlådan?

Nää, etik och moral är nog vad som fattas!! Har själv sett hur man kört “gårdagens” maletköttförpackningar på nytt genom kvarnen tillsammans med lite is för att få “fräschare” färg …… på med ny datummärkning och ut i disken bara. Huvadå!!  Man undrar nog ibland hur väl de färdigförpackade köttbrickorna / halvfabrikaten motsvarar innehållsförteckningen. Hade butikerna kvar kvarnarna kunde man kanske be dem mala någon file på ort och ställe? Blir kanske ett annat pris men………. Och det är väl just girighet och pris som är felet. Man får det man betalar för, om ens det, eller?

Allt verkar liksom i fallet “de svarta lådorna” vara frågan om att hålla konsumenterna ovetande om ursprung och innehåll…….. Bra att också myndigheterna vaknat och börjat kräva bättre märkning.

Mitt råd är att undvika handelns egna “private labels” med “tillverkat för”-noteringar från någonstans långtbortifrån.

Blev lite råddigt det här nu men det känns lite bättre nu 🙂 God fortsättning på veckoslutet!

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Vadå, köttproducent?”

 1. Du har så rätt Christer! Industrin pratar om köttförädling som jag hellre
  skulle kalla förstöring. Preparerat med en j-a massa kryddor får du gammalt suggkött upptinat och klart att se fräscht ut i Finland. I Tyskland
  är det Verboten att sälja upptinat kött som färskt oberoende av hur många
  gånger du har marinerat. Av någon outgrundlig orsak kan företag som Pouttu importera fruset kött till Finland, tina upp det och marinera lite och
  sälja som färskt marinerat kött. Kolla in sizen på köttet och du ser att inte fan är det en gödgris som file´n kommer från utan från en utgrisad sugga med ungefär 250 kg:s slaktvikt och dessutom behandlat med vätskebindade medel så biffen du lägger på grillen
  krymper ihop till ett frimärke.

  Vi väntar till grillsäsongen och slår ihjäl en riktig gris. Ha det bäst!!

 2. Medierna har alldeles fel rubricering. Jag tycker rubrikerna börjar bli på blaskenivå i alla tidningar nuförtiden. Möjligtvis så vet de inte alls hur systemet fungerar.

  Ifråga om märkningen så borde “varumärken” förbjudas eller åtminstone borde den verkliga tillverkaren alltid finnas med – inte bara nån förmedlare. De har ju ingen som helst betydelse – utom att dra folk vid näsan.

  Ett intressant fall var chipsen “Salt” som tillverkas för “Extra”. Den blev plötsligt mycket sämre (OK, jag är chipsätare 🙂 och jag märkte att tillverkaren (med ytterst liten stil) hade bytt från tysk till polsk. Så jag slutade köpa chipsen. Men efter en tid så kom det chips med texten “Inte tillverkad i Polen” …

  Och så anser jag att om man byter tillverkare eller metoder eller råvaror så borde namnet bytas ! Och det borde vara lag på det. Om inte annat så får de sätta in en numrering. Annars är frestelsen att försämra en produkt som går bra åt för stor.

  Det är idiotiskt att kasta bort god mat bara för att märkningen är felaktig – de är ju vana att märka om. Men visst är det viktigt att märkningen är riktig på alla produkter. Tyvärr finns det alltid mellanhänder som försöker göra sej pengar på rent bedrägeri.

 3. Seriös hästslakt är nog underställd samma krav som normal köttproduktion. Avlivning av tävlings- och sällskapshästar går dock inte den vanliga vägen utan sker t.ex. hemma på gården och det öppnar ju för en del “kreativ företagsamhet”.

  Hade det rört sig om godkänt, granskat hästkött som bara varit felmärkt hade det “bara” varit lurendrejeri. Nu har folk ätit kött som ingen vet varifrån det kommer och vad det varit med om, och då innebär det möjliga hälsorisker.

  Matfusk är möjligt så länge vi väljer att läsa prislappen och inte ställa några frågor. Vi har lämnat ifrån oss kontrollen för något av det mest intima och centrala vi har, nämligen maten, och vi kommer att bli lurade om och om igen tills vi tar tillbaka ansvaret för vad vi äter.

 4. Det här med kött och rackartyg tycks fortsätta. Det var 09.03.2013 kl 16.55 som vi såg på nyheterna i TV där kom det fram att man från Polen har tvättat mögligt kött (de visades oxå de mögliga köttet). Därefter satte man det i frysen på nytt och exporterade det. Jag tycker att det borde uppnå nyhetströskeln men det gjorde det inte. Vi tittade på varje nyhetssändning efter det med min fru hela kvällen och inte i en enda sändning kom det något om hela tabberaset. (Kan det vara tystat om det har kommit till Finland). Tacka vet ja en bondlurk som man kan köpa ett halvt svin, sedan stycka de å sätta i frysen, sen delar vi det med flickorna så de tar nog inte så länge för sju personer att äta. Men vi vet va vi äter. Ja är nog själv med då vi slaktar och kyler och sen styckar. Jag vet nog inte hur lagligt det är men vi gör de ändå.

 5. Allt som har kommit fram borde väl ge direktförsäljningen en extra skjuts åtminstone. Tur för den som bor nära Mats… Jag funderar på om man borde börja jaga och fiska aktivt igen.

 6. Som Mats skriver, skulle det vara frågan om att man “bara” ersatt nötkött med kontrollerat hästkött skulle det inte vara ett så stort problem som det nu är. Vem vet med vad dessa hästar har blivit medicinerade med, kanske de har fått antibioter i sig dagen före de slaktats? Eller hormoner? O hur har de blivit behandlade före slakten? Usch nej, tack o lov har man eget kött att äta så man inte är beroende av butikernas urval! Men så där förövrigt så är hästkött kött bland allt annat. Köpte själv för en tid sedan, bara för att testa, hästmalet från butiken och fixade köttbullar av det. Lite grövre tyckte jag att köttet är jmf med nötkött men riktigt gott till smaken. Överlag så tycker jag att man borde slakta mera hästar också i vårt land. Det är hask på god mat att avliva dem o sedan bara gräva ner dem. För att nu inte tala om hur etiskt rätt det är att sälja vidare sina bullahästar till nästa ägare o nästa ägare o nästa ägare tills hästen är så dålig att den inte längre kan säljas vidare…Men det är ju nu bara min syn på saken.

 7. Joo Nej. Nåt fel på hästkött är det inte så länge det produceras under kontrollerade former men man undrar hur det kommer sig att “sällskapsdjurskött” blandas in bland det kontrollerade köttet. Men inom den stora unionen tycks ju allt vara möjligt och det verkar som om myndigheterna står handfallna. Tror inte det går att få in hemslaktat kött i den inhemska kötthanteringskedjan, Kanske Mats som sysslar med egen slakt vet?

 8. Mmm….. vi får se, kanske ger det lite extra fart åt de direktförsäljningsprojekt som är på gång. Tyvärr brukar skandalerna glömmmas bort med tiden och folket återgår till invanda vanor.

Kommentarer är stängda.