Livat i skogen

Det har varit bråttom i skogen och orsaken är förstås det fina vädret. Det har inte snöat på länge utan varit kallt och skogsvägarna är rena autostradan. Och då det går bra så skall man ha bråttom för det kan bara bli sämre. Det är också ljust mycket längre nu redan. Men jag har inte börjat så tidigt på morgonen för det har varit riktigt kallt på natten så jag väntar hellre tills maskinerna har blivit litet varmare. Temperaturen kan stiga med 15 grader från sju på morgonen till 10 på förmiddagen. Förstås har jag motorvärmaren på på morgonen men alla oljor är ju kalla efter nattens köld.

Idag körde jag ut årets “bålaträä” (stort träd) som jag skrev om redan tidigare. Det blev fem stora stockar och vagnen var halvfull bara med ett träd …

bolagren2013.DSCN2119

Lommen (första stocken vid roten) var som sagt 75 cm och gick med nöd och näppe som svarvstock. Men inte ens andra stocken dög till sågstock utan den var för grov så den blev också svarvstock. Inget fel i det för svarvstockarna betalas enligt högsta prisklassen. Enligt tabellen är första stocken närmare en kubikmeter fast mått och andra ännu över en halv kubik. Hela trädet gick då på omkring 2 kubikmeter vilket är ganska ovanligt.

Men ser man på raden med svarvstockar så skiljer “bålagrenen” inte ur så mycket (andra varvet till höger). De andra granarna var också stora. Det blir grovt virke i år. “Pinnarna” till vänster är alltså vanliga stockar …

svarvstockar_DSCN2121

Vägarna är alltså fina i år och det beror på den djupa snön som jämnat ut alla gropar. Den här vägen var riktigt eländig i höstas med djupa hjulspår. Jag kunde inte ens köra på den med skördetröskan utan måste köra hem över åkrarna. Då trodde man inte att man skulle kunna köra till skogen på högsta växeln. Nu önskar jag bara att det här fina vädret fortsätter så länge som möjligt. Köld men ingen snö, tack …

Aaltjerrs_veein_DSCN2105

Det hinner bli ganska sent innan man kört det sista lasset. Jag måste bara ta ett foto inan jag körde hem:

afton_DSCN2104

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Livat i skogen”

  1. Duktiga granar 🙂 Har inte många av den kalibern i mina skogar, fällde några ~30 meters “oljefatsgrova” exemplar som jag sågade till balkar vid förra bygget (billigare än att köpa limträbalkar). Mäktigt att fälla dem i skogen, det gäller att vara noggrann med fällskäret 🙂
    Sen finns det knappast efterfrågan på svarvstock här heller så dylika får man såga upp åt sig själv.
    Här är nu också fina förhållanden i skogen, får man bara spår uppkörda på mossen så fryser dom nog till över natten när det rör sig om temperaturer kring -20°. Och trots att det är lite varmare dagtid är det ändå tillräckligt kallt för att hålla sig torr trots god fart på sågen 🙂

  2. Jo, det är viktigt att det är tillräckligt kallt så man inte börjar svettas för mycket för DÅ blir det kallt. Om jag svettas så måste jag hålle riktigt god fart på sågandet så länge jag orkar för att hållas varm och sedan direkt hem för att byta skjorta. Det går bra i hemskogen men värre är det då man är i Tallmossen och måste köra så länge att man blir kall. Här har vi haft -5 till -10 på dagarna och det är ganska bra för skogsarbetet. Just nu är det -23 så jag väntar litet innan jag startar traktorn (som jag körde in i går kväll). Tur att man byggde ny verkstad med halva som kallt men isolerat traktorgarage. Jag får in traktorn med skogsvagnen och den håller sej mycket varmare än utomhus även om där inte finns värme. Motorn är förstås varm på kvällen.

Kommentarer är stängda.