Vila i fred Luppa

Den här dagen blev nog en av de tyngsta i ladugården. Luppa satt fast ögonen för sista gången .  Det var det ända rätta beslutet att göra, men svårt och illa kändes det. Hon hade ledinflammation i två ben som vi försökt behandla, men medicinen bet inte på.  I stället för att fortsätta att medicinera henne, tog vi veterinären ut idag för att ge sista sprutan åt Luppa.

Luppa blev 15,5 år gammal och producerade nästan 160.000 kg mjölk.  Hon kalvade totalt 12 gånger och flera av hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn finns kvar hos oss i ladugården.

Mycket har hon gett åt oss, aldrig kommer vi att glömma henne och aldrig kommer vi att få en “ny” Luppa.  Tack ska du ha Luppa, vila i fred… 🙁

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

5 reaktioner till “Vila i fred Luppa”

  1. Vackert minne av en långvarig kossa, man får tårar i ögonen då du berättar om Luppa,, det var en lång tid hon fick vara i goda händer hos er..Hur lessamt det än är så kan man inte ha djuren o lida o det visste du ju..tack för det… Är själv en stor djurvän, så vet hur det känns då tiden är inne för älskade djur må då vara av vilken art..

  2. Så är det. Sista beslutet är svårt att ta, oberoende vad det är frågan om för djur. Men det bästa man kan göra för sina djur är att se till att de inte plågas och inte ha dem att leva på mediciner bara därför att man själv vill ha dom med sig.

  3. Den största kärlek man kan visa är att vara osjälvisk. Jobbigt men helt rätt.

  4. Alla kor kan skickas till slakt, förutsatt att de fyller kraven. De ska alltså inte ha medicinrester i sig och de ska klara av att stå o gå utan problem.

Kommentarer är stängda.