16 mars, 2013 av Charlotta

Lammkoll

+3+2+3+1+3+3+2+1+3 … minus 3. Vad blir det? Svar: Antalet lamm för tillfället.

Överlag har det löpt smidigt i år… hittills. Har bara assisterat vid en lammning när det var lite trångt om saligheten. Lammet kom med högerfot och nos först och vänsterben låg bakåt. Men det var inga större problem, tog lite tid bara. Annars har det väl hittills gått sådär lagom, men man ska verkligen inte ”ropa hej”, det är en bit kvar tills alla är lammade.

Några tecken på schmallenberg-viruset har inte synt till, och bra är det. Lammen är av blandad storlek, 3-dagar vikten är allt från 2,8 kg till 3,8. Mycket bagglamm och få tacklamm, flest bruna, bara två vita. Men, som sagt, långt kvar. För tillfället är det som om dom skulle hålla igen lite, har till och med lammningsboxar tomma, dom som fötts är alla så stora att dom kan bo sambo. Det är ju trevligt just nu, men till lika så kommer det väl en lamm-boom i något skede. Brukar vara lite så, att det först kommer det droppande någon nu och då, sen lammar nästan alla på en gång, på bara nån vecka, och sen blir det någon eftersläntrare kvar till sist.

Kontrollen i fårhuset är stenhård och med eller utan krage måste jag hålla kontrollen där. Bara för att det står på ett papper att jag är sjukskriven kan jag inte släppa fåren. Dom och lammen behöver mej, sen får det va vad det vill med allt annat.

Till lika kan vi konstatera att den senaste tidens kyliga nätter medfört att vi även i år ”kan få vara som alla andra” en liten stund i alla fall – bil is. Det är först nu, när vintern börjat lida mot sitt slut som det första gången går att handla och åka ända hem med handelskassen … LYX! Men nu gäller det att åter en gång försöka tänka så långt man kan, det tar antagligen 9-10 månader igen innan man kan komma direkt med bilen hem, OM det blir bil is nästa år…

Bil på ytterholm

Bil på Ytterholm

Det är lite trångt om saligheten mellan alarna, men visst går det 🙂

Kommentarer inaktiverade.