21 april, 2013 av

Tjälsituationen.

Lovade visst i ett tidigare inlägg meddela hur tjälsituationen ligger till efter senaste mätning den 15:e men eftersom det hänt ett och annat på väderfronten tog jag en tur till några av mätpunkterna i kväll för en lite färskare rapport. Och visst har det hänt lite sen regnet. Men för att få lite bättre överblick över förändringarna återger jag situationen under de tre senaste veckorna för två av mätpunkterna som befinner sig på åkermark, läget i skogen är kanske inte lika intressant den här tiden på året.

Mätpunkt #40

31 mars 0 cm tinat från markytan / tjäldjup 40 cm / snödjup 22 cm

15 april 0 cm / 43 cm / 5 cm is

21 april 12 cm / 39 cm / 0 cm

 

Mätpunkt # 45

31 mars 0 cm / 57 cm / 15 cm

15 april 0 cm / 66 cm / 0 cm

21 april 11 cm / 70 cm / 0 cm

Som synes går tjälen fortfarande djupare på en del av mätpunkterna, antagligen är jorden så pass kall att den tyngre kalla massan trycks djupare ner i marken när värmen tränger på uppifrån. Förövrigt tror jag att det är första gången under den tid jag mätt tjäldjupet som tjälen gått djupare den här tiden på året – men mannaminnet lär vara 5 minuter enligt förriga käringen 🙂 – så jag borde väl egentligen kontrollera mina anteckningar för att vara säker. De kalla nätterna gjorde att tjälen inte tinade ovanifrån trots soligt väder och några plusgrader under första halvan av månaden men regnen som kom då satte fart på tinandet uppifrån. 11 – 12 cm tinat från ytan är inte så illa under en veckas tid, normalt brukar det tina ungefär en cm i dygnet. Lite mera varmvatten skulle inte skada nu för att tinandet av tjälen ska fortsätta, torkar markytan upp minskar det torra jordskiktet värmens möjlighet att tränga ner i jorden.

Tjäldjupet ökat till 70 cm @ #45

Tjäldjupet ökat till 70 cm @ #45…….

.....medan det tinat 11 cm från ytan.

…..medan det tinat 11 cm från ytan.

 

 

Etiketter: ,

5 svar till “Tjälsituationen.“

 1. Janne B skriver:

  Mannaminne enligt Liljendalrevyn lär vara 8 timmar, vilket betyder att då mannen har varit borta hemmifrån 8 timmar behöver han inte komma ihåg någonting var han har varit och vad han har gjort.

 2. Joonas Turtonen skriver:

  Halkade in på din blogg “i misstag”. Helt fantastisk läsning! Tusen tack för det fina arbete du och många andra gör för att vi skall få fina och färska, inhemska grödor på våra bord. Keep up the good work!

 3. Christer skriver:

  Tack Joonas. Lite uppmuntran tackar man inte nej till. 🙂

 4. Christer skriver:

  Tjälsituationen intresserar, blev uppringd av radion i morse. Kolla: http://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/23/tjalen-gar-langsamt-ur-jorden

 5. Christer skriver:

  Gick ikväll troligen säsongens sista runda längs snö- och tjällinjen, fortfarande fanns tjäle kvar på 2 mätpunkter i skogen. Den mätpunkt på åkern som hade tjäle kvar för 2 veckor hade blivit borttagen av markägaren i samband med att stallgödselspridning och plöjning utförts så jag kan inte säga om det fortfarande fanns tjäle kvar där. I övrigt kan man nog konstatera var tjäle finns för åkrarna börjar vara upptorkade där tjälen gått men är fortfarande mörkt fuktiga där tjäle ligger kvar. Det är nog till stor del snöläget i mars som bestämmer om tjäle finns kvar eller ej.