Seg säsongstart

Det börjar dra ihop sig till att påbörja vårbruket här nu också. Kunde ha inlett jordbearbetningen till Kristi himmelsfärdsdagen förra veckan för då började tiltorna ljusna upp men i och med att det utlovades stora regn till veckoslutet så ansåg jag det inte vara mödan värt att röra i jorden då den tenderar att suga i sig mera vatten om den blivit fräst eller harvad. Nu blev inte regnmängderna så stora men det blev fuktigt och dimmigt väder efter regnet så marken torkade inte upp förrän idag.

Ska sanningen fram så var vi inte riktigt klara med alla förberedelser heller. Gödseln beställde jag ganska sent och den skulle ha levererats på onsdagen men “propleema autolle” medförde att den kom först på fredag. En del underhåll på maskinerna återstod också trots att jag redan i höstas noterade vad som borde åtgärdas, men det fina skogsvädret här på vårvintern måste man ju utnyttja till skogsarbete så maskinerna fick stå där dom stod. Sysslolösa har vi ändå inte varit trots att lagret börjar vara tömt och vi fått vänta lite på att tjälen ska släppa greppet om jorden så att den torkar upp. I fjol kom vi bra igång med morotssådd den 3:e maj och de första planteringarna till den 9:e då det inte fanns någon tjäle men det var ju inte heller till någon större nytta då det sen blev så regnigt och kallt att inget hände med det som blivit sått och satt. Vi får hoppas på lite bättre tur med vädret i vår.

Vi har också fått välkommen förstärkning i personalen genom vår sommarpraktikant, agrologstuderanden Oskar. Efter en lite trevande inledning ser vi nu fram emot en intensiv vecka, om nu bara vädret samarbetar.

Här följer lite axplock bland förberedelserna:

Undersökning av kvävemängden i jorden. Det fanns inte mycket kvar i jorden, och det hade jag inte heller räknat med efter allt regnande i höstas.

Undersökning av kvävemängden i jorden. Det fanns inte mycket kväve kvar, och det hade jag inte heller räknat med efter allt regnande i höstas.

Plantorna ut på avhärdning inför plantering.

Plantorna ut på avhärdning inför plantering.
En stockad trumma spolades upp med hjälp av pumpen. Antagligen var det sorkar som byggt  damm eller bo i röret under vintern.
En stockad trumma spolades upp med hjälp av pumpen. Antagligen var det sorkar som byggt damm eller bo i röret under vintern. Tänkte till först att trumman var frusen men till sist så släppte skräpet i röret.
Oskar monterar nya bett på valsen till jordfräsen.
Oskar monterar nya bett på valsen till jordfräsen.

 

Tänkte förbereda lite inför morgondagens plantering med att fräsa några bäddar färdigt. Jag var också intresserad av att se hur pass stor skillnad de nya betten medfört. Det blev dock inte mer än 2 bäddar klara innan bulten i kedjespännaren gav upp och kedjan krängde av med brott som följd.
Tänkte förbereda lite inför morgondagens plantering med att fräsa några bäddar färdigt. Jag var också intresserad av att se hur pass stor skillnad de nya betten medfört. Det blev dock inte mer än 2 bäddar klara innan bulten i kedjespännaren gav upp och kedjan krängde av med brott som följd. Kanske borde man ändå ha helgat vilodagen?
En resa till stan kunde dock undvikas tack vare att kedjan till den brunna flisstokern passade och efter lite oljebad kunde konstateras vara användbar som reservdelsmaterial.
En resa till stan kunde dock undvikas tack vare att kedjan till den brunna flisstokern passade och efter lite oljebad kunde konstateras vara användbar som reservdelsmaterial.

Mina maskinproblem kunde därmed relativt enkelt och framförallt billigt åtgärdas.

 

 

Mina maskinproblem kunde relativt enkelt och framförallt billigt åtgärdas. Mågens säsongspremiär i Kemora löpte inte heller riktigt smärtfritt då kolvstänger och oljepumpsaxlar behagade lämna motorblocket. De delar han behöver tror jag inte vi hittar på skrothopen.......

Mågens säsongspremiär i Kemora löpte inte heller riktigt smärtfritt då kolvstänger och oljepumpsaxlar behagade lämna motorblocket. De delar han behöver tror jag inte vi hittar på skrothopen…….

 

 

 

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.