Bövlars bövlars…..bövlar

Ibland har vi dåligt väder, sällan blir man dock så irriterad på vädret som jag blev igår.

Bakgrund: Konstgödseln som vi använder tål inte vatten, den blir som en gröt och en gröt som obönhörligen skapar rost på all metall i dess väg. Därför år det väldigt viktigt att maskiner som kommer i kontakt med gödseln inte blir våta. Detta om detta

I går kväll under vetesådden upplevde jag ett väderfenomen som jag tycker mig ha upplevt endast en gång förr i livet, och det var inte under sådden.

Jag sådde som sagt vete, var ungefär halvfärdig och vädret var ypperligt. En toppenvårkväll. Utan förvarning noterade jag en – två – tre – fyra vattendroppar på vindrutan. Solen lyste och inga moln syntes till, en blick österut gjorde att jag till min förvåning såg att ett totalt oväntat regn var på inkommande. Det blev att packa ihop och ge sig hemåt, en sträcka på 500 meter. På ca en minut övergick regnet i ett hällregn av guds nåde. Bara för att gå ut och fälla in körmarkörerna på såmaskinen blev jag som en dränkt bonde – bokstavligen. Det hade varit omöjligare att var våtare även om jag simmat med kläderna på. Mest synd var det dock om såmaskinen som även den badade. Snacka om fiskoinledning, den gamla såmaskinen höll jag torr i 13 år, denhär klarade jag fyra timmar.

Två kilometer söderut kom inte en droppe vatten……

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

3 reaktioner till “Bövlars bövlars…..bövlar”

  1. Jo, det verkar som om gödseln bara blir känsligare för fukt. Jag hade ett par hundra kilo i maskinen en dag och det blev ganska klibbigt. Tur att det var sista biten. Och då stod maskinen under tak hela tiden så det var bara luftfuktigheten som åstadkom eländet. I dag måste jag tvätta valsarna ordentligt innan det blir stenhårt.

    Vi hade ett grymt åskregn i natt – det har varit en hel del åska här i maj. Men inte fick vi 290 mm som regnmätaren visar. Jag funderade på att köpa en bättre mätare men så tittade jag på priserna och kom fram till att det blir en billig plastmätare i alla fall. Felet med dem är att de varje år fryser sönder och vi har ännu inte införskaffat årets mätare.

  2. Nyfken som jag är, så hakar jag på den där regnmätaren. Jag antar att den funkar enligt den vanligaste gungbräde-principen…men vilken del är det då som fryser sönder? Tratten?

  3. Jag har en elektronisk regnmätare som annars fungerar bra men ibland visar flera hundra millimeter regn av nån anledning. Sedan har vi en billig plastbytta som visar rätt men fryser sönder varje höst. Alltid kommer det någon överrraskande frostnatt.

    Den elektroniska mätaren fungerar enligt gungbrädesprincipen, jo. Den fryser inte sönder men om du tittar på vädret hos Nisse i Hindersby till höger på sidan så ser du att den påstår att vi fick 288 mm regn i natt. Vilket är ungefär tio gånger för mycket …

    Jag har en billig väderstation från Clas Ohlson som jag kopplat till datorn. Det finns betydligt bättre prylar men de kostar tio gånger mer.

Kommentarer är stängda.