Uppdatering österifrån

Vi har nu varit sen i torsdags i Pernå med Kalle. Det var meningen att jag skulle vara på åkern torsdag och fredag och sedan minst halva dagarna på veckoslutet, eftersom jag hade landsbygdsturism kursen i Kuggom detta veckoslut.

Nå, det blev inte riktigt så som det var planerat.På torsdagen var jag visserligen och vältade en åker, men på fredagen var det nog bara att vända bort från åkern som jag tänkt harva p.g.a. regnet. Totalt kom det 7 milli regn på fredagen, inte mycket men tillräckligt.

På lördagen var jag sedan på kurs medan pappa harvade och sådde. Vår plan då var att jag var på kurs hela lördagen och sen skulle jag vara hem minst halva dagen på söndagen. På lördag kväll ändrade vi våra planer igen p.g.a. ett riktigt ordentligt åskväder och 14 milli regn. Tror dock att vi klarade oss lindrigt undan, eftersom man fått minst 25 milli i Borgå…

Imorgon åker vi igen hem till Heisala med Kalle så kanske vädret blir fint igen 😉  Nog är vi redan på den bättre sidan med vårbruket med över hälften sått, men nog sku det ju vara roligt att kunna vara till nytta då när man kommer hit.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!