Sommartider

Första ensilageskörden gick att bärga i rask takt. Det blev att börja en liten vecka tidigare än tänkt eftersom vädret var så torrt och varmt att vallarna började torka bort.  Mängdmässigt blev det ingen toppenskörd, dels p.g.a. den dåliga övervintringen och dels just p.g.a. att vallarna skulle ha fått växa till sig lite till. Men trots det torde kvalitén vara helt ok.

WP_000825

Maskinerna höll hör och häpna ihop  trots ett litet missöde med traktordörren då kusken drog fast den med lite för stor kraft…

WP_000821

Hjälpkusken har givetvis varit med och skördat, men ibland blir det svårt att hållas vaken i traktor”durret” 🙂

WP_000852

Efter skördandet spreds svämgödseln ut och på det så kom det riktigt passligt med regn så nu ser allt lovande ut med tanke på andra skörden.

WP_000833

I ladugården har vi också övergått till sommartider, dvs. så många djur som möjligt har flyttat ut. Detta betyder lite kortare dagar för oss i ladugården och lite lättare arbete då man t.ex. inte behöver putsa såååå mycket gödsel i från alla boxar. 😉

Dessutom har vår andra jersey, Irja, kalvat. Så nu har vi 2 st “Sötisar” i mjölk.

WP_000848

 

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!