Sjövett? Någon?

Sjövett, vem lär ut det?

Jag bara frågar…

Trafikvett får man åtminstone när man ska ta körkort. Jag vet att reglerna ändrat sej sedan jag tog mitt körkort men då var det så, att moped fick du köra utan kort, bara du hade en moped, hjälm och ålder var det bara att gasa på. För att köra traktor måste du “skriva”, köra behövde du inte bevisa att du kunde bara du kunde kruxa rätt i rutorna på frågepappret var det ok. Så som 15 åring fick man bränna iväg med traktorer på X antal ton utan att ens ha sett en traktor, inga problem, det var bara att gasa på. Bilkortet var ju sedan en liten annan femma, jag tog både personbils och lastbilskort, och “körde upp” med båda. Man kunde väl få det smidigare att man bara körde upp med lastbil, men de föll sej så att jag körde upp med båda, inte gjorde det ngt, men jag har knappt satt mej i en lastbil sedan dess, så frågan är ju nog om jag skulle vara så säker bakom ratten på en lastbil.

För att köra båt behöver du lite ålder, flytväst och pengar. Sjövett, njah, de behöver man tydligen inte så mycket av.

Men, hur kom jag in på dehär funderingarna?

Jo, igår skulle jag flytta 5 tackor från en holme till en annan. Det har blåst ganska hårt från nordväst någon vecka, så det har varit att vänta ut blåsande till en dag med mer lagom vind, den dagen kom igår. Jag och Mathias tog då snurran och gav oss iväg. Vädret felade inget, det drog lite sakta, men inget att tala om. Allt var så perfekt för att flytta får som det kunde vara och fåren kom snällt med i båten.. Lite övertalning med några skivor bröd och så hade vi dem alla fem med oss.

Mathias satt och pratade med dem och satte mössan på dem och skrattade när de såg roliga ut och jag satt och räknade segelbåtar och tyckte att det var helt allmänt en mycket vacker arbetsplats. Sakta sakta skurrade vi på. Inte ens på halvfart. Onödigt att gasa på så det slår virvel i tanken då vi hade tid och vädret var med oss.

Fåren åker från en holme till en annan
Fåren åker från en holme till en annan

Jag hörde att det någonstans körde en motorbåt som överröstade skrattet och vår snurras surrande. Tänkte inte så mycket på det förrän den kom svepandes bara några 10 meter ifrån oss… Det var en stor 8-9 meters båt, fullproppad med folk i alla våningar man såg. Det var skybridge, gummibåt på aktern och allt det där tussilulliga man kan tänka sej på en båt… Dom kom i såndär svepande fart, sån fart som drar upp mesta möjliga svallvågor. … Jag såg bakåt, när det inte blåser så kan man en tid se spåret där en båt har kört, och jag kunde konstatera att de kommit körandes mot oss med mening att göra det, fjärden var inte stor, men trångt var det inte, så dom ville nog antagligen se vad det var för någonting i båten…

Kände mej som på skansen…

En utrotningshotad art som lever och bor i skärgården…

Jag höjde handen, och dom började vifta, vinka och veva någonting alldeles otroligt, men när de såg min min, att jag skakade på huvudet, och istället för att vinka så glatt satte upp handen med tummen ner, så avtog deras viftande och de styrde raskt bortåt igen. Med facit på hand skulle de ha kunnat köra några 100 meter bort, men då skulle de ju inte ha fått se spektaklet.

Dags för bergochdalbana… Jag svängde aktern mot, drog på fritt, för att inte fåren helt skulle stjälpa i svallvågorna. Vi gungade några ordentliga gungningar, dom körde ju så nära, så mängd vågor blev det inte. Alltid något och fåren hölldes att stå, fast de var ordentligt uppskärrade, ingen ramlade och vi puttrade sakta vidare. När vi kom till holmen vi skulle hoppade de glatt iland och började meddetsamma äta, på ett helnytt bete. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.