Löklossning

Det soliga och varma vädret har nu lett till att löken börjat avmogna. Prognoserna för nästa vecka utlovar också fortsatt fint väder så jag körde loss lite lök som avslutning på lördagskvällen. Testar att sätta in en video direkt från telefon på lossningen.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Löklossning”

  1. Vad är den där “paddelrullens” uppgift, som krafsar upp löken upp på mattan? Bara tänker på potatismaskiner som inte brukar ha nån dylik rotor… Är det drivning på paddeln? Flytande axel?

  2. Löklossaren körs ju inte lika djupt som en potatiströska så för att undvika att lökarna rullar runt framför “mattkanten” finns gummipaddeln som hjälp upp på mattan. Axeln är fast och driven men gummit relativt mjukt.

  3. Nu på måndagkväll har jag kört opp den sista planterade löken. Lite tidigare än vanligt, jag har fått höra att man borde lyfta löken i “nyan” nymånen men den som jag hittills kört opp har torkat så bra att jag inte riskerar vänta till den 5 september 🙂 Den direktsådda ännu grön och grann så den gör vi fortfarande lite knippen av.

  4. Det ser ut att löpa på bra. Man blir allt lite avundsjuk på de stenfria markerna. När jag lossade vår lök fick jag lov att krypa fram i 3 km/h för att skona maskinen. Löken ser fin ut också.

  5. Visst har jag åkrar med sten också (fast inte så många) men här på åbacken i Malax är det i det närmaste stenfritt 🙂
    Löken är OK men hann få lite torrt i medlet av juli innan jag kom mig för att börja bevattna. Förlorade kanske något ton lök men i gengäld kunde lossningen påbörjas lite tidigare och i fina fälttorkningsförhållanden (inte en droppe regn sen lossningen så här långt) 🙂

Kommentarer är stängda.