Klix

Tack ska Ni ha för alla namnförslag som vi fick! 🙂

Heisala Klix var namnet vi fastnade för och i bilden nedan står jag med två generationer “sötisar”, mamma Ersey med avkommorna Irja och Klix.

 

image

Mamma Ersey ser lite förundrande på sitt “barn” som anser att dahliorna behöver gallras 😀

image

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

2 reaktioner till “Klix”

  1. Oj, vilken mängd sötisar :-). Jag har en speciell känsla för kossor fastän det snart är 50 år sedan vi sålde våra. Men hela min barn- och ungdomstid ända fram till 30 års ålder levde jag med kossorna. Och det har nog präglat mej – kan inte motstå ett par fuktiga och mjuka koögon … Och doften av ladugård är som parfym för mej (fast köpisparfym storknar jag av). Men visst har man också svurit över de envisa kräken då de farit i illgärde.

Kommentarer är stängda.