Gräset är grönare, nånstans

Medan endel får gullungestämpel i pannan skulle jag kunna slakta andra vilken minut som helst. Hur mordisk kan man bli? Ja, ibland är man ganska så makaber i sina tankegångar…

Jag har de som småningom skall till slakt och årets tacklamm på bete på åkrarna. I ena änden har jag några balar kvarliggandes på åkern… och så grannens hus. Jag har stängt för den, ca halva åkern med eltråd, tills jag får bort balarna

BÄÄH HA HA HA….. tror jag dom sa när dom första gången for under tråden…

Så hämtade jag hem dem. In i fårhushagen i arrest. Dom fick lite torrhö där inne. Följande morgon…

BÄÄH HA HA HA… Och så kröp dom under tråden igen… Jag hämtade hem dem och sökte var de kommit ut från fårhushagen. Hittade inget speciellt, men förde dem till andra sidan av fårhushagen så dom måste gå runt hela fårhushagen genom skogen för att komma till åkern som elstängslet är på. Jag konstaterade att dom den här gången krupit under tråden så de hasat upp en liten bit. Jag flyttade ner tråden som den skulle vara, kontrollerade att där var ström i och såg att allt var ok. På kvällen var dom i grannens äppelträdgård.

….

Jag hämtade hem dem i skymningen, svor en ramsa åt dem medan de småflinande gick in till fårhushagen tipp tapp tipp tapp … raka spåret ut genom något hål i stängslet bar det antagligen. Lös mage hade de också fått.

Jah, följande morgon låg de så vackert mitt på åkern … på fel sida av stängslet.

Sådär har vi hållit på några dagar. Och vad är det för skillnad????

Eltråd
Eltråd

Ja, jag bara frågar mej! Gräs så det räcker till på båda sidor, bilden visserligen tagen uppe i hörnet av åkern, men det finns gräs på båda sidor och det är inte alls nertrampat och påskitet på insidan. Kan någon förresten se på vilken sida dom ska vara? Det är inte så lätt att se, men tydligen måste gräset vara grönare på någondera sida, fast inte jag kan se någon skillnad…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Gräset är grönare, nånstans”

  1. Jag kan nog tänka mig att på högra sidan av stängslet borde dom vara enligt din åsikt, men om dom vill vara på vänstra sidan så kan jag tänka mig att dom är på åkern. Få sii nu om ja djissa riktit.

Kommentarer är stängda.