Plöjningstävling

Jag var på plöjningstävling. Inte och tävlade, nej, det är inget för mej. Det var Ålands veterantraktorklubb som ordnade veterantraktorplöjning och traktorer runtom hela Åland deltog. Blåste gjorde det och jag föredrog nästan att sitta vid vedbrasan och äta grillkorv och dricka kaffe, men till lika var det fascinerande att se på deltagarna. De räknade, ställde höjder, justerade, mätte, körde en meter, ut och mäta, lite rikta och ställa om plogen, in tillbaka, köra till änden och på exakt ställe lyfta plogen, ut och titta, mäta avståndet, räkna ut att det blir en perfekt slutfåra, in i traktorn och vända, justera, sänka plogen köra nån meter, ut och mäta … ja, ni förstår…

plöjningstävling
plöjningstävling

Inte ser det klokt ut egentligen såhär om man inte vet vad det är frågan om, traktorer hullerombuller… Men alla hade en egen ruta och den skulle plöjas efter bästa förmåga. Både far och son Sjöblom var saliga och att hålla koll på var dom båda fanns var ett program för sej…

Erik granskar noga innan det bär iväg till andra änden
Erik Hamnström granskar noga innan det bär iväg till andra änden

072Svart blir det.

Att plöja är lite som att sätta punkt. Nu är det färdigt för detta år och alla misstag man gjort plöjer man ner för att samla kraft och ta nytt sikte inför nästa år.

På vägen hem körde vi förbi en åker med en parkerad john deere med en 5 skärig växelplog bakför, det var lite som att färdas från a till ö på en halvtimme. Det gick ju nog förr också, visserligen, och principen är den samma. Jorden skall vändas med botten upp. Nog är det fantastiskt med dessa entusiaster som håller liv i traktorer som är äldre än dem själva, men nog föredrar jag en hytt med mjukt säte, vindrutetorkare och skapliga lampor så man inte behöver hänga stormlyktan i frontlastaren när det börjar skymma…

Trivs bredvid brasans värme
Trivs bredvid brasans värme

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Plöjningstävling”

  1. Jag vet inte om det är en bortförklaring, men jag inbillar mig att ju mindre maskiner man har, desto lättare är det att få ett fint resultat. Med en Valmet 565 och en tvåskärig Sampoplog kanske det blir lättare än med dagens grejer. Jag vet inte?

Kommentarer är stängda.