26 november, 2013 av

Företagare och bonde!

Nisse lyfter upp flera intressanta infallsvinklar på det här med ”bondase” i sitt inlägg. Jag tänkte till först endast kommentera men väljer ändå att skriva ett eget inlägg för att ge min syn på saken. Väljer att byta ut ordet eller mot och i rubriken för jag anser att lite av båda behövs i dagens jordbruk.

Jag har gått flera kurser där det framhållits det här med företagstänkande i jordbruket och visst har jag försökt implementera en del av lärdomarna i vårt företag men fått konstatera att det inte är så enkelt alla gånger. Om inte annat så bevisar de omfattande Likvi-kalkyler som gjordes när vi köpte vår jordbrukslägenhet hur snabbt allt kan förändras, kalkylerna var inte mycket värda sen när EG-anslutningen kom på tal. Och man kan just inte annat än le då man nu senare plockar fram pappren. Gården jag brukar har vi förvärvat genom inköp och vi satsade i stort sett en miljon mark det första verksamhetsåret. Det var mycket pengar då det begav sig så visst kalkylerades det många dagar och nätter innan köpet blev av. Har senare frågat mig hur många arbetstagare som skulle vara villiga att satsa motsvarande summor för att skaffa sig en arbetsplats.

 

Mat behöver vi alla…..

Jag hade väl mer eller mindre dragit slutsatsen att ingen på allvar kanske ändå tänker sig att driva ett jordbruk helt affärsmässigt. Men ett besök av en investerare från vårt östra grannland fick mig faktiskt att konstatera att det finns folk som räknar helt krasst ekonomiskt på det här med jordbruksföretag. Besökaren hade gjort en hel del pengar inom personalrekrytering till storföretagen tidigare men eftersom recessionen lett till att efterfrågan på personal mer eller mindre försvunnit från agendan så tänkte man nu satsa på något som alla behöver, nämligen mat. Och så långt höll jag med, mat behövs oberoende om det är bättre eller sämre tider. Vi gick runt här på torpet och jag beskrev lite om odlingen och nödvändiga maskiner. Hela tiden fick jag frågor som” ifall man satsar si eller så i dylika förnödenheter vad ger det för avkastning”? Jag försökte förklara att det inte alltid behöver bli någon avkastning överhuvudtaget då det är många hinder på vägen från frö till skörd. Att alltid kan och bör man kalkylera men att utfallet ändå inte är garanterat. Det är ju inte som när metallverkstaden sätter in en ny svarv som spottar ut ett visst antal delar i timmen till ett bestämt värde. I det fallet är det ju betydligt enklare att kalkylera om investeringen är lönsam. I jordbruket finns så många osäkra svårförutsägbara faktorer att ta med i beräkningen. Vet nu inte om det ”gick hem” och har inte haft kontakt med besökaren sen dess så jag vet inte om det blev någon jordbrukssatsning där i österled.

 

….men behövs bonden?

Konstaterade här tidigare att mat behövs, men behövs bonden? Det frågades också i söndagens avsnitt av Pia & Peter där bl.a. bloggkollegan Nisse deltog. Av diskussion och kommentarerna att döma verkade alla ense om att bonden också behövs i framtiden. Och framför allt behövs nya bönder! Jag var kanske lite pessimistisk här för en tid sen när jag menade att grönsaksodlarna här i trakten börjar bli en åldrande skara. Men vid närmare eftertanke så kan jag konstatera att vi nog håller på att få en föryngring av odlarkåren. Jag har nämligen på sistone deltagit i en del producentmöten och visst börjar det finnas en hel del nya yngre ansikten i salarna till och med i styrelserna. Som exempel kan jag ta det lokala lantmannagillet som jag ledde nåt tiotal år. Där är nu dottern viceordförande och hon hör till de äldre av styrelsemedlemmarna och verksamheten tycker jag verkar riktigt livlig. Så trots att lantmannagillet är en bit inne på sitt andra sekel så ser det lovande ut vad gäller framtiden.

Deltog idag måndag i Kaalintuottajats styrelsemöte och fördrev en del av tågresan till huvudstaden med att surfa runt på nätet, hamnade bland annat in på nåt i stil med bondbloggens tyska motsvarighet www.agrarblogger.de och hittade en hel del bild och videomaterial. Bland annat följande som ”promotar” ung jordbruksverksamhet föll mig i smaken, se video! Den beskriver en hel del av det som livet på dagens jordbruk innehåller trots allt mer företagstänkande.

 

Företagsbonde?

Inte för att jag skäms för att presentera mig som bonde men har någon gång ”testat” med att presentera mig som ”företagare inom livsmedelsbranschen” och tycker mig ha märkt ett större intresse att fråga upp vad jag då riktigt håller på med. Varför är det så? Det är ju ändå i stort samma sak! Eller? 🙂

Etiketter:

5 svar till “Företagare och bonde!“

 1. Nisse skriver:

  Jag håller med Christer. Jag försökte närmast lyfta fram det som skiljer bonden från en vanlig företagare (även om de också är väldigt olika). Om vi försöker definiera bonden i termer från företagsvärlden så är det en osannolik kombination av superriskkapitalist som gör jobbet själv och arbetar på 100-200 års sikt … Inte speciellt vanligt inom företagsvärlden minsann.

 2. Nisse skriver:

  Måste ännu förtydliga att super hör ihop med risk och inte med kapitalist. Så man kunde säja att bonden är en luspank (med företagsvärldens mått mätt) superrisk-kapitalist som gör jobbet själv och arbetar på 100-200 års sikt.

  Det börjar redan komma ganska långt från vad man uppfattar som en företagare.

 3. Christer skriver:

  mycket bra sammanfattning, Nisse 🙂

 4. Jordbrukare skriver:

  En fördel är det dock med företagandet inom ”bonde-branschen” är att man i princip alltid får slutprodukten såld (så är det kanske inte alltid inom övriga företag). Såvida man får någon produkt att sälja. Finns ju som sagt många hinder på vägen från frö till skörd som Christer skriver. Sen kan det också hända att det inom grönsakssektorn inte alls är lika självklart att man får varan såld som med t.ex. spannmål och grisskött. Till vilket pris man får varan såld är ju också alltid ett stort frågetecken.

 5. Christer skriver:

  Njaa Jordbrukare, det där med att alltid få varan såld stämmer inte riktigt alla gånger. Åtminstone inte vad gäller grönsaker från den här gården, har som princip att inte sälja på förlust eller dumpa priset för att bli av med varan även om man på så vis kunde få tillbaka en del av satsade medel. Hellre plöjer jag ner eller kör till komposten. Dumpningspartier vill så lätt bli referenser på den lilla finska marknaden och då får man snart sälja allt på förlust. Av den anledningen ogillar jag också oftast handelns kampanjer som t.ex. när dom säljer ut under inköpspris ty det sätter också referensramar som leder till sänkta priser.