Att börja från taket

Här står man i köld, snö och mörker och bygger. Att man inte kunde hitta två dagar på sommaren för att slå upp väggarna … Det vara bråttom hela sommaren så det skulle i så fall ha varit de två dagar vi tillbringade i Åbolands skärgård med Bondbloggen – fast de dagarna skulle jag inte ge bort. Det var mycket intressant att se bönder i skärgården och hur de har det.

Nå, det är inte första gången jag bygger på vintern. Efter 60 år borde man väl ha lärt sej skulle man tycka men en del lär sej aldrig. Inte för att det är så farligt – utom blåsten. Saken är den att jag bygger bränslehus för farmartankarna och som man alltid är kärringen mot strömmen så började jag från taket. Visserligen hade vi gjutit grunden tidigare (se Byggsäsongen har börjat) men väggar fanns det inte. Plåtarna skruvade vi fast den 9 december i fjol så det var ännu senare (se Höstarbeten på vintern). Nu gällde det att få väggar under taket och då var jag glad att jag hade den nya Zetorn med stora Ålölastarn. Med den lyfte jag bort taket och ställde upp väggarna. Det gick bra utom att det börja blåsa och snöa. Blåsten tog taket men med ett par “tömmar” kunde jag styra litet från traktorn.

DSCN3247

På dagen såg det bra ut men så tog mörkret mej och det var litet besvärligt att lyfta upp taket på väggarna. Med nöd och näppe lyfte lastarn tillräckligt högt. Problemet var att då den lyfte så kom taket närmare traktorn så det lyckades med mycket liten marginal.

DSCN3249

Nu är det inte bara för att det är roligt att bygga uppifrån neråt som taket är lyftbart. Jag skall ännu lyfta in tankarna i huset och då skall taket bort igen. Likaså då tankarna skall bytas eller skickas på kontroll. Då behöver jag inte riva huset utan kan lyfta ut dem.

Dagarna är så korta att jag inte hann äta förrän jag fick på taket och efter maten så slocknade gubben på soffan. Senare ringde jag brorsan som satt i Jakobstad och drack glögg. Ojämnt falla ödets lotter men jag har själv valt att bli bonde. Och då man hämtat sej efter prövningarna så blir de bara en god historia …

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Att börja från taket”

 1. Skall tankarna främst skyddas för väder och vind, eller från anda människor? Jag antar att tankarna kan fyllas på utan att behöva lyftas ut?

 2. Det är väder och vind som är problemet här. Vi bor så långt borta från stora vägar att sällan hittar någon hit. Dessutom tar vägen slut helt efter en kilometer. Men viktigaste orsaken till att jag började bygga är i alla fall bassängen ifall tankarna skulle börja läcka. Den murade bassängen skall ännu kläs invärtes med plastmatta som viks upp 40 cm utmed kanten. Då ser man också genast om nånting läcker. Tankar på jordyta kan läcka i flera år innan man märker nånting. Påfyllningen är inget problem. Tankbilarna har flera tiotal meter slang och kan förresten backa alldeles invid huset.

  Sedan är förstås ett rödmålat litet hus med vita knutar vackrare än tankarna …

 3. Krävs det bygglov eller nån form av tillstånd för att få bygga dylika mindre byggnader om man har en jordbruksfastighet och är jordbrukare? Hur är det med lador och riior, ligghallar och andra byggnader?

 4. Nej, inga bygglov behövs – om man inte bygger på planerat område förstås. Vi som bor bortom all ordning och reda får bygga fritt. Men för boningshus måste man ha bygglov. Sedan tror jag att man måste ta kontakt med brandskyddet ifall man har eldstad i huset. Det kan variera från kommun till kommun så det kan vara bra att kolla saken för säkerhets skull. Tills vidare har vi haft det bra här i Lappträsk. Förra bygginspektören var inte känd för att bråka i onödan. Men det blir sämre hela tiden med mera onödiga paragrafer och okunniga byråkrater.

  Fast det kan hända att det svänger så småningom då alla börjar inse att det gått alldeles in absurdum (till det orimliga). Så har det gått på skogssidan.

  Måste ännu tillägga att jag kollat in byggbestämmelserna för det är nyttigt redan med tanke på försäkringarna.

 5. Hejsan
  Ja, att bygga på vintern, det går bra det, beroende på vinter… Och varje år när vintern börjar göra sej påmind säger man “-redan???”, om de sen också skulle vara i februari den första snöflingan siktats… Dedär med bygglov, och lov är olika från kommun till kommun, storlek och bruksändamål, och man bör noga kolla upp hur det fungerar och vad som gäller där man tänker smälla upp sitt lilla hus…

 6. Jag kan tänka mej att “strandnära” byggande är betydligt svårare än här i skogen.

  På tal om olika vintrar så minns jag då vi byggde dörrar (heimlaga) på verkstaden. I mitten på december var det ännu +15 grader varmt !! Tur det för annars hade vi inte fått dörrarna klara före vintern. Men jag tror det var enda december i mitt liv som varit så varmt (i början på 80-talet).

 7. Joo säger som Charlotta, att det där med bygglov kan variera från kommun till kommun. Här i Korsholm har det varit ganska fritt men anmodades söka åtgärdstillstånd för att sätta upp en kylcontainer intill hallen här senast. Hade kanske inte tänkt att det skulle vara nödvändigt då det ändå rör sig om en flyttbar makapär. Det gick nu i alla fall att få med alternativa uppställningsplatser i samma ansökan så jag behöver inte punga ut för avgiften varje gång jag flyttar på den.

 8. När nu regeringen söker med ljus och lykta efter sparobjekt så vill jag föra fram en nedskärning av bygglovsbyråkratin. Tänk så mycket pengar vi skulle spara och vilket uppsving det skulle bli i byggandet :-).

 9. Nää, nuförtiden är det inne med positivt tänkande: bättre att öka inkomsten än att skära ner, vilket i sin tur betyder höjning av avgiften per lovansökan och ökning av antalet lov…. 🙂

 10. Det ska ju vara lov för det mesta nu…. tydligen måste också frisörssalongerna ansöka om lov att hålla öppet på självständighetsdagen för att få frisyrerna fixade åt balfolket 🙂

Kommentarer är stängda.