Gammalt och nytt ljus

I somras köpte jag en massa strålkastare och lampor med lysdioder. Då var det inte stor idé att börja testa dem men nu är rätta tiden. Så jag skruvade upp en 30 W lysdiodstrålkastare bredvid den gamla 500 W halogenstrålkastaren, ställde in kameran på manuellt så att tid och bländare skulle vara desamma och tog ett foto med varje strålkastare:

juust_DSCN0353

Ovan 30W lysdiod och nedan 500W halogen:

juust_DSCN0354

 

(11.12 2013: Jag bytte ut de mörka bilderna mot ljusare som ger en riktigare bild av belysningen.) Halogenstrålkastaren lyser starkare i mitten men lustigt nog har lysdioden bredare ljusfält. Med tanke på att den drar ca. 17 gånger mindre ström så är den absolut godkänd. Jag valde en varmvit lysdiod men den var kanske onödigt gul.

Sedan satte jag upp en 20 W lysdiodslinga på 5 meter bredvid lysrören ovanför arbetsbänken. Där slog lysdioderna klart ut lysrören så det är bara att skruva bort lysrören.

juust_DSCN0356

Ovan lysdioder och nedan lysrör:

juust_DSCN0355

 

Här har lysdioderna ett blåare sken fastän de också är köpta som varmvita. Det tycks vara litet hur det råkar. Det enklaste sättet att sätta upp slingorna är att stifta fast dem i en bräda. Men man måste vara försiktig så att man inte sätter stiftet genom ledningarna. Det är inte farligt för de drivs med 12 Volt.

I stallet satte jag in “trappströmbrytare” dvs. multifunktionsrelä som kan programmeras att stänga av efter en viss tid: 1 minut till 99 timmar. Dessutom finns där vissa finesser som blinkande varning innan ljuset slocknar. Ett riktigt bra köp. Men rörelsevakterna i taket har för dålig känslighet. Man måste vara ganska nära innan de tänder och jag skulle ha velat ha sådana som tänder då man kommer in genom dörren.

Nu har jag inte testat ljudströmbrytaren än. Den skall tända då man ropar eller klappar i händerna. Bra för ingångar som delvis är skymda. I det stora hela var köpen i alla fall lyckade och snart har de gamla 500 W halogenerna gått till historien.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Gammalt och nytt ljus”

 1. Det kan vara många problem med rörelsevakt. De har svårt att täcka in ett stort rum, är man helt stilla så fungerar de väl inte heller.

 2. Jo, det stämmer. Jag har haft bekymmer med den som jag har i färglagret (som också innehåller mycket annat). Då man står stilla och söker nånting så slocknar lampan. Det värsta är att där inte finns fönster så det blir beckmörkt. Men annars är rörelsevakterna verkligen fina. Då man kommer bärande nånting i bägge händer så tänder de automatiskt. Och släcker. Så jag installerar fler hela tiden. De billiga 10-eurosvakterna som finns hos Biltema och Clas Ohlson fungerar riktigt bra och har lång räckvidd. Men jag behöver en som fungerar runtomkring på vissa ställen där man kan komma in från många olika håll.

  Troligen måste jag sätta in flera vakter på flera ställen men jag tänkte testa takvakterna först. De fungerar mest nedåt och ganska dåligt åt sidorna. Men vackert så. Det är inte trevligt att snubbla omkring i mörkret …

 3. Nu beror det helt på varifrån man köper. De är ännu dyra i Finland men jag köpte från eBay.de och där kan man få en 30W lysdiodstrålkastare (för utomhus bruk) för 20 euro om man köper 10 st. De motsvarar inte riktigt 500 W halogen men jag tycker de räcker till för verkstaden. Nu gäller det att noga se efter fraktkostnaderna för de kan variera kraftigt. I Finland kan priset var två till tre gånger högre. Nu sjunker priserna hela tiden så man måste passa på att man inte betalar det gamla priset.

 4. En länk till de där led stripsarna kanske? Har just beställt en strip själv men det finns ju lite att välja på…

 5. Oj, det finns kring 20 000 olika objekt till salu på ebay.de. Sök på “LED Strip”. Jag köpte mina från säljaren “fashionbollys”

  http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200957378363&ssPageName=ADME:L:OU:DE:3160

  Länken blir gammal då hans annonstid går ut men fungerar tillsvidare. Priset var ca. 7 euro/5m. Det är just de som syns på bilden.

  Strålkastarna köpte jag av säljaren “david-roewe550”

  http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=251038092318&ssPageName=ADME:L:OC:DE:3160

  Kolla in att säljaren är välkänd (många affärer – syns inom parentes efter namnet – och att köparna är 100 % (eller nästan) nöjda. Jag köper bara från sådana som skickar från lager inom EU så det inte blir tullbråk. Det går också snabbare. Från Kina kan man få billigare men det kan ta en månad och fastna i tullen.

Kommentarer är stängda.