Dagarna blir långa

Visserligen är det ljust ganska kort tid just nu men arbetsdagen tycks bara bli längre. Det beror på att det blir mörkt så tidigt och man slutar inte arbeta då ännu. Utomhusarbetena får vänta litet – speciellt som det är alldeles för varmt att börja med skogsarbetet. Det går inte att köra spår ens eftersom det inte är fruset på mossen. Och nu lär det varma vädret hålla i sej ända fram till nyåret. Så det blir sen start för skogsarbetet den här vintern. Men det är bra att det inte finns snö än. Nu hoppas jag att kölden kommer före snön.

Men inomhusarbetena bör också göras och med nya lysdiodstrålkastare så är det inget problem heller. Jag har skruvat upp en hel del och mera kommer det. Så man märker inte hur sent det blir för det är ingen skillnad om klockan är sex på kvällen eller ett på natten. Människan lär ha en naturlig dygnsrytm som är längre än 24 timmar och det gäller åtminstone mej. Det blir lätt så att man arbetar allt senare på natten och till sist måste man tvinga sej att gå till sängs så att dygnsrytmen inte blir alldeles bakvänd. Det går nämligen lätt så att man sover för länge på morgonen också eftersom det är mörkt så länge.

Förr var det inga problem med dygnsrytmen. Om man var tio minuter för sen till morgonmjölkningen så var det fullt uppror i ladugården. Ett grymt muuande och förebrående blickar från kossorna. I värsta fall stod någon lössliten i gången och blängde. Egentligen behöver djur inte tala – de har ett mycket uttrycksfullt kroppsspråk speciellt i frågor som rör maten :-).

Nu är det ännu mitt i natten om man ser ut genom fönstret men det är bäst att stiga upp och börja med morgonkaffet så den här dagen inte blir helt bortkastad den lilla tid det är ljust. Vissa arbeten går i alla fall bättre med dagsljus alla lampor till trots.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.