20 december, 2013 av Nisse

Dagarna blir långa

Visserligen är det ljust ganska kort tid just nu men arbetsdagen tycks bara bli längre. Det beror på att det blir mörkt så tidigt och man slutar inte arbeta då ännu. Utomhusarbetena får vänta litet – speciellt som det är alldeles för varmt att börja med skogsarbetet. Det går inte att köra spår ens eftersom det inte är fruset på mossen. Och nu lär det varma vädret hålla i sej ända fram till nyåret. Så det blir sen start för skogsarbetet den här vintern. Men det är bra att det inte finns snö än. Nu hoppas jag att kölden kommer före snön.

Men inomhusarbetena bör också göras och med nya lysdiodstrålkastare så är det inget problem heller. Jag har skruvat upp en hel del och mera kommer det. Så man märker inte hur sent det blir för det är ingen skillnad om klockan är sex på kvällen eller ett på natten. Människan lär ha en naturlig dygnsrytm som är längre än 24 timmar och det gäller åtminstone mej. Det blir lätt så att man arbetar allt senare på natten och till sist måste man tvinga sej att gå till sängs så att dygnsrytmen inte blir alldeles bakvänd. Det går nämligen lätt så att man sover för länge på morgonen också eftersom det är mörkt så länge.

Förr var det inga problem med dygnsrytmen. Om man var tio minuter för sen till morgonmjölkningen så var det fullt uppror i ladugården. Ett grymt muuande och förebrående blickar från kossorna. I värsta fall stod någon lössliten i gången och blängde. Egentligen behöver djur inte tala – de har ett mycket uttrycksfullt kroppsspråk speciellt i frågor som rör maten :-).

Nu är det ännu mitt i natten om man ser ut genom fönstret men det är bäst att stiga upp och börja med morgonkaffet så den här dagen inte blir helt bortkastad den lilla tid det är ljust. Vissa arbeten går i alla fall bättre med dagsljus alla lampor till trots.

 

Kommentarer inaktiverade.