God jul från Ytterholm!

Ja, så var den här. Julen.

Regn och + 5 grader. Ja, roligare väder kunde det ju få va. Men nu är det såhär, och man får söka sej in för att få tag i julkänslan. Själv spelar jag “so this is chrismas” så det skrålar i huset, tänder granen, och undrar till lika lite på följande textrad, “and what have you done?” Ja, säg det. Mycket, allt, och ingenting. Men funderar lite, det gör jag varje år. Så det hör lite julafton till. I övrigt sitter vi för tillfället och väntar att julfreden skall utlysas i tv från Åbo, och sen blir det kyrka, tända ljus, grädda lådor, koka potatis, lutfisk och hela baletten. Förhoppningsvis kommer tomten till holmen lite senare ikväll också. Det finns 3 små glada barn under 7 år, som längtat och väntat på tomten hela året. Naturligtvis finns det på holmen också 4 glada “barn” på 30+, en moffa på 60+ och en mommo på 80+ som också väntar på tomten, även om spänningen avtagit med åren. Nu är det roligast att se glädjen hos de små.

Pepparkakebaket gick av stapeln för några dagar sen och naturligtvis bakas det “don efter person” 🙂 traktorkakor och får i ugnen

Traktorkakor
Traktorkakor

UgnsfårUgnsfår

Önskar er alla en riktigt GOD JUL!

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “God jul från Ytterholm!”

  1. Traktorpepparkakor låter som nått man borde få receptet på. Eller kanske snarare formen….

Kommentarer är stängda.