Jamen det är ju helt fantastiskt!

Tänk att man kan få ett plagg att kosta så mycket! Det är ju fantastiskt! Man kan ju undra vad tillverkningskostnaderna är…

Jag tänkte investera i ett plagg som är speciellt utfunderat för just ett ändamål. En skogsjacka. Jag har tidigare använt mej av diverse olika jackor som funnits till hands. Men har de inte haft öppna fickor så att man samlar snö i dom, eller kan fastna med dom, så har de varit utan lämplig ficka att ha telefonen i, om det alls funnits ficka med kardborre. Dragked till telefonfickan ska man inte ha. De kan krångla. Eller så har de åkt upp i ryggen eller varit för bylsiga, eller… Listan kan göras lång… Nåja, nu tänkte jag att jag skulle ta mej råd med mitt livs första egna riktiga skogsjacka. Det är inte direkt som att gå in på en market, och ta den som sitter någorlunda bra och är snygg. NEJ. Det finns helt annat tankesätt med arbetskläder. Dragkedarna ska inte krångla, eller ens kunna börja krångla, det ska va någonting färggrant så man lätt syns, den ska va lång i ryggen, ha bra ficka för livsviktiga telefonen, den ska vara smidig och … ja, bra helt enkelt. Men, så finns det då olika varianter, som alla fyller dessa krav, nästan alla motorsågsmärken har egen tillhörande klädkollektion. Bra så, och alla skryter med sin vattvälling. När man börjar bena i denna soppa av jackor, så hittar man inte minst på prislappen stora skillnader. Det kan bero på att något märke kan vara hippare än något annat, eller skillnad i ett eller annat material. Skillnaden på prislappen var det som fick mej att fundera lite extra. Skillnaden, runt 200euro!!?? Kanske finns det större skillnader om man riktigt börjar skena runt överallt och kolla, men redan det som kom mej mot ögonen fick mej att fundera…

-Hallå, det är tyg, olika lager av olika sorters tyg, hur kan ett tyg vara så himla mycket mer fantastiskt än ett annat, kanske och säkert är det framforskat och harang, harang, harang, men det är ju ändå bara tyg! Allt går tydligen att sälja med mördande reklam! Jammen, no vadde helt otroligt vad det blivit dyrt att stampa ihop lite tyg! Eller, det måste ju vara själva tänket som kostat så in i himmelens fruktansvärt, för själva sömnaden kan inte vara mer speciell än någonting annat, och att stampa ihop X antal meter av det fantastiska kan väl inte heller vara det som kostar så förskräckligt, men, vad har han haft för lön som tänkt ut detta och, kanske ingenting extra än sin månadslön, men med lite extra reklamlappar och fin design på dom så går det att sälja fast de kostar kanske 10e mer att pressa fram dessa jackor mot de andra, och så är det kanske så få såna jackor som lagas att det därför blir dyrare, sånt har man ju hört om… Men måtta med allt… Alltså, vänta lite, vad läste jag egentligen, läste jag rätt? Ca 300e för en skogsjacka, som ändå bara ska vara att traggla runt i skogen i…

Så stod jag då där och funderade, kan den dyra jackan verkligen vara 200 euro bättre? Kanske om man bor i skogen, har det som yrke och skogen är livet. Då kanske det kan vara värt det. Men för mej – NÄ! Nog ska man ha bra grejjer och ofta tycker jag att bra grejjer får kosta mer, OM det är värt det! Men i detta fallet – nix, nope, nej.

Jag köpte mej i alla fall en ny jacka, en “billig”, det är det enda jag egentligen köpt butiksnytt åt mej i skogskläderväg. Byxorna jag fick av pappa i julklapp när jag var ca 16-17, passar ännu 🙂 Det måste jag säga att jag är lite nöjd över 😉 Och stövlarna råkade jag på av en slump, oanvända på loppis för 8euro. Storl 38, så lite stora, men passliga med dubbla sockor, och med det fryser jag inte så fort om fötterna heller 🙂 Hjälmen fick jag till morsdagspresent av Mats. Finemang 🙂

I skogen
I skogen

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Jamen det är ju helt fantastiskt!”

  1. I Sverige kan för tillfället köpa skogsjacka på Jula för 99kr, och skogsbyxor med sågskydd för 350kr

  2. Hej Kurt!
    Ja, det kan väl inte vara helt omöjligt. Blir dock lite skeptisk när prislappen ramlar som en pannkaka från skyn. Skulle gärna se lite tester med såna byxor innan jag skulle dra dom på mej och gå till skogs. På 15 år har det samlats lite symaskins sömmar i de jag har. Bara yttertyget, så ingen fara med själva byxorna, men de får inte stå öppna hål som man kan fastna med. Byter man ut “kr” mor “eur” så är det exakt priset på jackan, 99eur. Billigare finnes säkert, men, jag är nöjd. Den är skön, sitter bra, och man kan röras obehindrat 🙂 Hur bra den “andas” vet jag inte, för jag har inte stått och flåsat i den, och jag märker inte att den skull vara så oerhört bättre, eller sämre, än någonting annat jag haft på mej, genomsvettig blir man hur man än bär sej åt, om man gör någonting. 🙂

Kommentarer är stängda.