Plusgrader

Inte idealiska tider för plättar nu, inte tomtegröt heller för den delen. Varför det? Jo för att till plättar och gröt behövs främst tunga och färska ingredienser. Mjölk är tungt. Och vi sitter i menföre. Ännu. Vad som helst bara det blir en förändring. Varmare så isen ger sej av, eller kallare så det fryser på. Som det nu är så har vi det besvärligast föret man kan tänka sej. Vårtemperaturer mitt i vintern, och vinter kvar att vänta, så att lägga ut någon båt och börja bråka is har man inget för. Vädret kan slå om närsomhelst. Alla står och trampar och mårrar över läget. Gångbron är vår livlina, men en besvärlig sådan. Blir det vinter kommer det bli några åboresor på raken. Dum var man som inte for till stads och handlade medan det gick att köra mönkkiä över. Visst gjorde man det också, någon resa, men när man skall handla för en lång tid framöver så räcker det inte med en resa. Man hoppades ju att det skulle kunna smälla till, och bli så kallt att det skulle gå att köra med bil ända fram till trappan. Nu börjar det loppet vara kört, och man får försöka sikta på att få hem det man ska ha på släpvagn, och hänga vagnen efter fyrhjulingen när man kommer ner till stranden där man måste lämna bilen, och sen dra hem varor på det viset. Men tiden rinner iväg och snart börjar fåren lamma. Bara någon vecka kvar nu tills de första skall börja komma. Jag har en säck mjölkpulver kvar sen ifjol, om datumen gått ut eller inte spelar mindre roll, det får lov att duga åt de första som behöver extra, OM inte vädret slår om vill säga…

På gott och ont är jag glad att jag inte bokade någon påskslakt. Har några baggar jag funderade att slakta till påsk, har stått i valet och kvalet, att ska jag våga boka slakt eller inte, men, i år ser det verkligen inte ut att gå att slakta någonting till påsk. Skall man ha slaktat till påsk ska man vara ute i god tid för att få slakttid. Endel vintrar skulle det gå, andra inte, och det vet man i princip först när påsken varit och farit. Nåja, baggarna har det bra där dom är, men det skulle ha lättat på trycket i fårhuset nu när lammen snart kommer om man skulle fått en kätte tom. Nåja, får är inga ömma djur och helst vill dom ju vara ute när vädret tillåter, så det kan hända jag kastar ut ett gäng när lammen kommer. Dom kommer för det inte att stå under bar himmel, dom har redit hus med 3 väggar och tak, med en brinnande ströbädd att gå upp på, där ute, så det går ingen nöd på dom. Men har man alla får mellan 4 väggar och tak, och betonggolv, då vet man liksom var man har dem. När de är ute är det endast fårstängslet som håller dem från förrädiska isar.

Nåja, mat finns i frysen och potatis finns i källaren, så ingen nöd på torpet. Det gick förr också brukar det sägas, så visst går det nu. Men nog drar man en ramsa om broars hållbarhet, bestämmelsernas 76 ton, när plastkassens handtag skär in i fingrarna, när man traskar över bron på väg hem, med förnödenheter.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Plusgrader”

  1. Visst hade vi minusgrader långt ut i maj förra året, men i år är nog ändå vintern redan över! Men det kommer nog ta ett bra tag innan det blir någon vårvärme.

Kommentarer är stängda.