Pyjamasracet är igång!

Bästa “kolla-lammninen-på-natten-pyjamasen” som finns, en ljusblå, fleecepyjamas med pingviner på! I den fryser man inte om det skulle råka bli några minusgrader. Man plussar naturligtvis på med en mössa, handskar, halsduk och stövlar. Och nu är det då igång, racet till och från fårhuset klockan 11-12 tiden på kvällen. De första två lammen tittade med pliriga ögon på mej när jag kom till fårhuset i morse… Sicken tillfällighet att jag senast igår satte och räknade ut att det nu borde vara ca 1 vecka innan de första skulle komma… Nåja, dom kommer när dom kommer dom! De blev en brun bäss och ett vitt tacklamm. Tackan tar dem båda, men är lite trilsk med att låta tacklammet dia … Ohemult! Ger man mat åt den ena, SKA man ge åt de andra också! Basta! Nå, det verkar som om det skulle jämna sej, hon verkar inte stöta bort det, så nog ska det väl ordna sej bara lammet blir lite tuffare. Är man bara några timmar gammal är man inte så kavat, så lite hjälp har behövts idag förmiddag. Nu lunch, något kulinariskt som vanligt när man grävt i frysen, efter något man fryste ner nån gång för länge sedan och tänkte, att nog kommer jag ju ihåg vad de här är nog … Det gör man som vanligt inte, och det skall igen en gång bli spännande att se vad den frusna klumpen innehåller. 🙂 Sen blir det att gå tillbaka till fårhuset och kolla att den lilla tar sej, och förbereda mera inför kommande lamm.

Årets första lamm
Årets första lamm

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

7 reaktioner till “Pyjamasracet är igång!”

  1. Kanske kunde någon form av övervakningskamera vara till hjälp? Fast i och för sig är det ju bra träning att kuta fram å tillbaka mellan fårhuset och bostaden också 🙂

  2. Då det var kallare så stegade jag iväg i pyjamas på morgonen för att sätta på motorvärmaren på traktorn. Men det går ju bra med filttossor och fårskinnspäls …

  3. Och NÄ, jag litar inte på klockorna för att sätta på motorvärmaren efter ett par morgnar med genomkall motor. De där #%¤# kopplingsuren fungerar bara ibland.

  4. Tanken på övervakningskamera har funnits och antagligen blir det en sådan någon vacker dag… Teknikens under gör att det inte heller behöver kosta så mycket i dagens värld. Kanske finns det någon läsare där ute som har erfarenheter att dela med sej av? Problemet är ju att man kan behöva fler än en kamera i fårhuset för att få bild av alla knutar.

  5. Kolla in cowcam.se vi har en av deras produkter, där finns olika paket åxå med fler kameror.

  6. Jag föreslår digital IP-kamera som kopplas till nätet. Då kan du kolla in fåren fastän du är på Åland eller var som helst. Det finns bra appar som passar ihop med kamerorna. Jag har köpt fina kinesiska kameror som kan vridas och vändas med fjärrstyrning. Då behöver du bara en kamera för att komma åt ann vinklar och vrår. De har dessutom IR-dioder för nattövervakning.

    Den första kameran som jag köpte för några år sedan kostade nästan 500 euro men nu är de nya (mycket bättre) kamerorna kring 80 euro på eBay. Jag har haft en igång utomhus vid gamla folkskolan hela vintern och den tycks klara kölden riktigt bra.

Kommentarer är stängda.