Liten filmsnutt på lamning

Den här tackan började se “lamningsnödig” ut medan jag gav morgonmat åt fåren. Hon kom och äta 2-3 minuter, sen gick hon och ställde sej mot väggen längst bort och såg mycket fundersam ut. Jag började laga till en egen kätte åt henne. Det tog någon timme innan det första lammet kom, jag pysslade med diverse annat medan jag inväntade henne. Hon var lite skygg, så jag föste inte in henne i kätten, hon fick stå och “törvas” där hon stod. Att försöka få in henne i lammningskätten skulle betyda en lite cirkus bland fåren då alla springer runt och det är INTE lämpligt just nu när lamningen är igång. Nåja, när första lammet kommit och hon lite putsat upp det smög jag mej sakta och försiktigt dit, pratade ändå sakta så hon visste att jag var påväg, men nu brydde hon sej inte det mista om att jag kom. Jag fick bra torka slem från lammets nos, och sen svepte jag in lammet i en handduk och gick med det i markhöjd mot kätten och tackan som inte släppte lammet med nosen, följde så fint efter in i kätten, och så kunde jag stänga. Bra gick det, bra gick också födseln av följande lamm, och när det tredje var på väg tog jag upp telefonen, och filmade en liten snutt. Mörkt och skakigt är det, men kanske man ändå ser lite vad som händer 🙂

Eftersom tackan har så fullt upp med sina förstfödda, så går jag in i kätten och torkar bort slem från nosen på den tredje. Det var lite byngsligt med telefonen i ena handen, så jag kastade den ifrån mej en stund, så jag fick torkat bättre. Det tog inte länge så va de alla 3 uppe på klövarna och började söka sej mat 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.