Tanten och sågen…

Tanten är liten och sågen är liten, men lite åkerstädning lyckas jag ändå åstadkomma.

Åkern är senast brukad … ja, vad ska jag gissa, någon gång för åtminstone 30 år sedan… Kanske mycket mer? Jag bestämde mej för att fara neråt, längs två åkertegar, här följer två filmsnuttar, en före och en efter min framfart.

I första filmsnutten går jag längs mitten diket och åt var sida finns en liten teg. Försöker filma dikena på sidorna, men det är svårt att hitta dem… Såhär blir det när åkrar lämnas, och ingen sköter om dem. Tänk om inga bönder fanns i landet, då skulle många åkrar se ut såhär…

En envis tant och någon vecka senare ser det ut såhär…

Eftersom det är tänkt att bli till bete så bränner jag alla kvistar. Åkern har många liknande knutar, men det nöjet sparar jag till ett annat år, nu börjar det vara så vårlikt och torrt i skogen att man snart inte vågar elda mer. Men det är ingen fara, sysslolös blir jag inte, det är bara att dra vidare till nästa projekt. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Tanten och sågen…”

  1. Snyggt ! Fint jobbat !

    (Jag sitter inomhus och ser på snöslasket och blåste men tänkte i alla fall ta en tur till skogen och se om det går att köra ut ännu)

Kommentarer är stängda.